Obolijevanje jedinki dviju visokokvalitenih vrsta riba u Boki: VER napada kernje i brancine?

"Na ribama se uočavaju oštećenja očiju, kože i drugih djelova tijela", kazali su iz Instituta za biologiju mora

7507 pregleda6 komentar(a)
Jedna od riba, Foto: IBMK

Tokom prethodnih nekoliko dana, Institut za biologiju mora iz Kotora dobio je više obavještenja o uginulim i bolesnim jedinkama više vrsta kernji, ali i brancina, sa područja Bokokotorskog zaliva.

"Na ribama se uočavaju oštećenja očiju, kože i drugih djelova tijela. Neke jedinke su pronađene nakon uginuća, dok su neke još uvijek bile žive. Gotovo sigurno se radi o VER virusnoj infekciji (Viral Encephalopathy and Retinopathy) koju uzrokuju virusi iz roda Betanodavirus (familija Nodaviridae). Ova infekcija pogađa široki spektar vrsta morskih riba u različitim regionima svijeta", saopšteno je tim povodom danas iz Instituta za biologiju mora (IBMK).

foto: IBMK

Iz ove naučno-istraživačke ustanove su precizirali da bi za za konačnu potvrdu da se radi o VER infekciji koja pogađa ove vrste riba, potrebno uraditi analizu uzoraka PCR metodom, a što će naučnici iz Kotora pokušati da urade u saradnji sa kolegama koji se bave ovom tematikom.

Precizirali su da jedinke riba inficirane ovim virusom pokazuju znakove anoreksije, sljepila, potamnjenja i oštećenja kože, oštećenja centralnog nervnog sistema, kao i nepravilno plivanje i nemogućnost kontrolisanja ribljeg mjehura.

Kernje i brancini inače, kod gastronoma i ljubitelja sportskog ribolova, su među najcjenjenijim vrstama riba.

"Prema objavljenim naučnim radovima, pojava ove infekcije dokumentovana je u jesenjem periodu (septembar-decembar) i u drugim državama Mediterana. Širenje ove infekcije kod kernji i brancina uglavnom je dokumentovano u uslovima kada je temperatura mora povišena (od 23 do 30 °C za brancin; 28 do 30 °C za različite vrste kernji)", naveli su iz IBMK.

Upravo takve, čak i visočije temperature mora, obilježile su ovo ljeto u Boki Kotorskoj, a i duž većeg dijela istočne obale Jadrana evidentirane su rekordno visoke temperature mora.

Iz Instituta navode da se za sada malo zna o mehanizmu infekcije ovih virusa, kao da ostaje nejasno da li betanodavirusi mogu zaraziti druge domaćine osim riba.

"Ispitivana je mogućnost da li virus sa jedne vrste kernje može inficirati ljudske ćelije. Pokazano je da se može vezati za ljudsku ćeliju, ali ne i ući u nju. U skladu sa tim, smatra se da betanodavirus u svom trenutnom obliku ne može inficirati ljudske ćelije. Preventive radi, ne preporučuje se konzumacija jedinki riba zaraženih ovim virusom", poručili su iz IBMK izražavajući zahvalnost ribarima Savu Ćetkoviću i Nikoli Cvitkoviću na dostavljenom materijalu, te pozivajući sve druge ljubitelje mora da "ako imaju neku informaciju vezano za ovakvu pojavu da podatke dostave Institutu".