„Unireks” na Beogradskom sajmu knjiga

U srpskoj prijestonici prezentovaće nova izdanja, ali i klasike i unikatna djela po kojima je ovaj izdavač prepoznatljiv

2119 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na 67. Beogradskom sajmu knjiga koji počinje 19. oktobra i traje do 27. oktobra učestvovaće i podgorički “Unireks” koji će se predstaviti bogatom produkcijom - kako sa novim izdanjima, tako i sa klasicima i unikatnim djelima po kojima je ovaj izdavač prepoznatljiv.

Među najnovijim izdanjima i onima koja će prvi put biti predstavljena u Beogradu je više od 30 zbirki poezije, sabrana djela Aleksandra Lesa Ivanovića, “Duhovni život kučkih Ubala”, Miljana Živkovića, “Don Kikot - izabrani, novi i stari aforizmi”, Dragana Koprivice, a iz edicije stručne literature tu su “Konzervacija metalnih predmeta iz muzejskih zbirki i manastirskih riznica na tlu Crne Gore”, Marije Marković, “Terapijski fizikalni modaliteti”, prof. dr Vukašina Mihajlovića i druge.

“Vraćamo se na velika vrata. Mnogo nepredviđenih stvari se dogodilo, ali nastavljamo tradiciju najstarije i najnagrađivanije izdavačke kuće u Crnoj Gori. U narednom periodu od nas se može očekivati mnogo, prije svega kvalitetnih izdanja”, kazao je direktor “Unireksa”, Marko Brajković.

Korica knjige “Iskrenik - portret pjesnika Ranka Jovovića”foto: Pegaz

“Unireks” će učestvovati i u zvaničnom umjetničkom programu Sajma i to predstavljanjem knjige “Iskrenik - portret pjesnika Ranka Jovovića”, autora Gorčina Blagojevića. Promocija knjige je zakazana za subotu, 26. oktobar, u 15 sati, a govoriće Matija Bećković, prof. dr Lidija Tomić, Marko Brajković i autor.

“Studija je nastala na osnovu Blagojevićevog magistarskog rada i proučavanja savremene srpske poezije. Obuhvata analizu svih zbirki pjesama Ranka Jovovića, kao i zapisa, komentara, besjeda, intervjua i polemika koje je pjesnički bard napisao i izgovorio tokom više od 60 godina stvaranja. U njoj je dat i uvid u kritičke osvrte na Jovovićeve pjesme. Blagojević je dao uvid i u nastanak moderne srpske poezije i njen razvoj do vremena kada novim senzibilitetom počinju da pišu i pjesnici koji žive u Crnoj Gori, sa analizom prvih pjesničkih zbirki, njih desetak”, stoji u najavi.

Predgovor za knjigu “Iskrenik” napisala je Lidija Tomić, a umjesto pogovora su osvrti na lik i djelo Ranka Jovovića koje su dali Matija Bećković, Budimir Dubak i Veselin Matović. Štampanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, na ovogodišnjem konkursu za stvaralaštvo.

Međunarodni beogradski sajam knjiga ove godine će biti organizovan pod sloganom “Reč je slobodna”, uz učešće više od 400 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva, a ovogodišnja zemlja počasni gost je Kuba.