Vojnici Sjeverne Koreje stigli u Rusiju kako bi se borili protiv Ukrajine, tvrdi Seul

U saopštenju objavljenom na svojoj zvaničnoj internet stranici, Nacionalna obavještajna služba (NIS) Južne Koreje navela je da su ruski mornarički brodovi između 8. i 13. oktobra prebacili 1.500 pripadnika sjevernokorejskih specijalnih snaga u luku Vladivostok, gdje trenutno prolaze obuku

9725 pregleda42 komentar(a)
Kim Džong Un i Vladimir Putin, Foto: Reuters

Obavještajna agencija Južne Koreje saopštila je u petak da je Sjeverna Koreja poslala vojnike kako bi pomogla Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, što bi moglo dodatno zaoštriti sukob između Sjeverne Koreje i zapada.

U saopštenju objavljenom na svojoj zvaničnoj internet stranici, Nacionalna obavještajna služba (NIS) navela je da su ruski mornarički brodovi između 8. i 13. oktobra prebacili 1.500 pripadnika sjevernokorejskih specijalnih snaga u luku Vladivostok, gdje trenutno prolaze obuku.

"Sjevernokorejski vojnici ... očekuje se da budu raspoređeni na prvu liniju fronta čim završe obuku prilagođavanja", saopštila je agencija, dodajući da se uskoro očekuje slanje dodatnih sjevernokorejskih vojnika u Rusiju.

NIS je naveo da su sjevernokorejski vojnici dobili ruske vojne uniforme i oružje proizvedeno u Rusiji, kao i lažne identifikacione kartice stanovnika Jakutije i Burjatije, dva regiona u Sibiru.

"Izgleda da su se prerušili u ruske vojnike kako bi sakrili činjenicu da su raspoređeni na bojište", rekla je agencija.

NIS je takođe objavio satelitske i druge fotografije na kojima su prikazana kretanja ruskih mornaričkih brodova u blizini sjevernokorejske luke, kao i sumnjiva masovna okupljanja u sjeveroistočnim ruskim gradovima Usurijsk i Habarovsk tokom protekle sedmice, prenosi Gardijan.

Ovo je najdetaljniji zvanični izvještaj do sada koji opisuje učešće Sjeverne Koreje u ruskom ratu u Ukrajini. Ako se potvrdi, to bi bilo prvo veće učešće Sjeverne Koreje u stranom ratu.

Južnokorejski mediji prenijeli su u petak, pozivajući se na anonimne izvore, da je Pjongjang odlučio da pošalje ukupno 12.000 vojnika, formiranih u četiri brigade, u Rusiju. NIS nije odmah potvrdio ove izvještaje.

Ova izjava dolazi dan nakon što je predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, rekao da njegova zemlja ima obavještajne podatke da se 10.000 sjevernokorejskih vojnika sprema da uđe u rat. "Ovo je prvi korak ka svjetskom ratu", rekao je novinarima u Briselu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Andrij Sibiga, u petak je zatražio "hitnu i snažnu reakciju" saveznika Kijeva.

"Rusija ozbiljno eskalira svoju agresiju uključivanjem Sjeverne Koreje u rat u velikom obimu. Zahtijevamo hitnu i snažnu reakciju evroatlantske zajednice i svijeta", rekao je.

Rusija je negirala korišćenje sjevernokorejskih vojnika u ratu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je ove tvrdnje prošle sedmice na konferenciji za novinare, nazivajući ih "još jednom lažnom viješću".

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, rekao je u petak da alijansa još ne može potvrditi obavještajne podatke Južne Koreje o raspoređivanju velikog broja sjevernokorejskih vojnika.

Gardijan je ranije otkrio da su sjevernokorejski vojni inženjeri već raspoređeni kako bi pomogli Rusiji da gađa Ukrajinu balističkim raketama.

"Iza ruskih linija nalaze se desetine Sjevernokorejaca u timovima koji podržavaju lansirne sisteme za rakete KN-23", rekao je izvor za Gardijan.

Ako se potvrde, obavještajni podaci Južne Koreje sugerišu da Sjeverna Koreja planira da učestvuje u ratu više od slanja vojnih savjetnika. Ovaj izuzetan potez takođe ukazuje na potrebu Rusije da pronađe nove vojne snage, s obzirom na izvještaje o rekordnim gubicima.

Vođa Sjeverne Koreje Kim Džong Un i predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji su se prvi put sastali 2019. godine, teže jačanju vojne i ekonomske saradnje kako bi se suprotstavili rastućoj međunarodnoj izolaciji, izazvanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i sjevernokorejskim balističkim i nuklearnim programima. U junu su dvojica lidera potpisala sporazum koji uključuje klauzulu o međusobnoj pomoći u slučaju napada na jednu od zemalja.

Procjenjuje se da je Sjeverna Koreja ove godine obezbijedila oko polovine municije većeg kalibra korišćene na bojnom polju u Ukrajini, više od 2 miliona metaka, rekao je jedan ukrajinski izvor. Takođe je isporučila rakete KN-23, koje su korišćene u desetinama napada širom Ukrajine prošle zime, izvjestili su ukrajinski mediji.

Sjeverna Koreja navodno traži novac iz Rusije kao i pomoć u svom programu špijunskih satelita, koji je doživio sramotne neuspjehe tokom posljednje dvije godine.