Stefan Lončar - miljenik igrača „fudbal fantazija” u Rusiji

Crnogorski vezista, fudbaler Akrona iz Toljatija, jedan je od 10 najbolje ocijenjenih fudbalera u prvih 11 kola ruske Premijer lige

3713 pregleda7 komentar(a)
Lončaru je popularnost u Rusiji porasla za više od devet puta zbog pet posljednjih igara, Foto: privatni album

Neočekivani junak posljednjih utakmica ruske Premijer lige je Crnogorac - Stefan Lončar pogađa i asistira. Defanzivnom veznom 28-godišnjem Nikšićaninu je popularnost u Rusiji porasla za devet puta u odnosu na šesto kolo najjače fudbalske lige u Rusiji. Koristi ima i Akron iz Toljatija, koji je u sredini tabele sa 12 bodova iz 11 odigranih utakmica šampionata.

Lončar je prihvatio ponudu Akrona, nakon što je prethodno igrao za mađarski Debrecin, a pažnju u Rusiji naročito je privukao njegov skor na popularnoj igri “fantazi RFL”, pandan sličnoj igri menadžera (trenera) “fantazi Premijer lige”.

- Iskreno nisam do juče ni znao za tu igru, ne znam ruski jezik, ali mi je jedan od trenera poslao link. Vidim da sam u top 10 igrača koji su donijeli najviše bodova, sve više menadžera tih virtuelnih timova me bira u ekipu i sada čekam da mi tako poraste i vrijednost na Transfermarketu, stvarnom fudbalskom tržištu - našalio se Lončar, koji je ugovor s Akronom potpisao na dvije, plus godinu.

Sjajan start bilježi Lončar, postigao je tri gola i podijelio četiri asistencije, a u Rusiji je već dobio nadimak “Dzjubin asistent”, pošto je njegov saigrač, proslavljeni ruski napadač Artjom Dzjuba jedini gol dao nakon njegovog pasa u tri prve utakmice od dolaska u Akron.

- Zaista je dolazak Dzjube oživio svlačionicu, njegov mentalitet je sličan našem. Neposredan je i otvoren, sjajan igrač i puno nam znači. Ruski igrači su po pravilu korektni, ali rezervisani, ali on je sušta suprotnost. I dolazak u Rusiju je iznad mojih očekivanja, organizacija je fenomenalna i imamo najbolji ljekarski tim na svijetu. Kod nas nema povrijeđenih igrača. Trener Zaurbek Tedejev ima stil sasvim drugačiji od svega što sam prethodno učio, ali na sreću sam prošao pripreme s klubom. U startnih desetak minuta moramo kao ekipa da forsiramo izuzetno naporan presing, tako da je moj prosjek po utakmici preko 13 pretrčanih kilometara. Ali, navikao sam se - objašnjava Lončar.

U Rusiji se, uprkos podatku da njihov fudbal nema mogućnost izlaska u međunarodna takmičenja, nije puno promijenilo.

- Oni ne odustaju i dalje kupuju skupe igrače, a pojedini plaćaju enormno. Šampionat im je prioritet, dok Kup Rusije uglavnom igraju druge postave. No, pravi fubal je baš u Kupu, gdje dolazi puno navijača jer nema potrebe da dobijete taj famozni “Fan ID” da biste bili na tribinama. Ipak, radi bezbjednosti u sadašnjoj ratnoj situaciji u Rusiji ne odustaju od strogih provjera navijača i tog “Fan ID” sistema. Ali, kvalitet fudbala je iznad onog u mađarskoj ligi, ima puno jakih ekipa, poput Zenita, pa “brazilskog” Krasnodara... I u našoj ekipi ima puno stranaca, iz našeg regiona sa mnom su Aleksa Đurasović iz Srbije i Bojan Dimoski iz Sjeverne Makedonije. U klubu imamo sjajne uslove, mada utakmice igramo u Samari na modernom stadionu. Treniramo u malom gradiću kakav je Toljati na stadionu od 7.000 mjesta i gdje imamo sve uslove. Mada, toliko je jeftino da je najmanji problem hraniti se u restoranima, a na treninge i pored klupskog kombija nerijetko idemo taksijem. To je najjeftinije u Rusiji - kaže Lončar.

Iako je za reprezentaciju Crne Gore nastupio 13 puta, Lončara nije bilo u ekipi koja je po prvi put u istoriji vezala šest poraza.

- Nisam ni očekivao poziv za prvi ciklus Lige nacija, jer sam prilikom priprema za start tog takmičenja bio rezerva u Debrecinu, i logično, u ne baš sjajnoj formi. Iskreno, za oktobarski ciklus sam se nadao pozivu jer sam odigrao odlično u Rusiji. No, u fudbalu je puno faktora na koje se ne može uticati, a ja sam zbog odluke Debrecina da forsira skupo plaćenog domaćeg tinejdžera izgubio status prvotimca, iako sam bio jedan od najboljih i odlično igrao s Dreškovićem i Lagatorom. To je negativno uticalo i na iznos mog ugovora u Akronu, mada se ne mogu požaliti, a i bonusi koje sam zaslužio su visoki. Pratim naš fudbal i odavde i naravno znam da je problem selekcije u brojnim povredama. Mora se, međutim, naći načina, jer imamo veći kvalitet od trenutnih rezultata. Prate nas brojni problemi, recimo jedan od lidera našeg tima, Stefan Savić ne pamtim da je zaigrao, a da prethodno nije primio injekciju protiv bolova. Ta želja da se pomogne nacionalnom timu skraćuje i karijere i sada je sigurno tim momcima u selekciji i najteže. Želja je svakako ogromna - zaključio je Lončar.

Dzjuba mi je rekao da je Grof najbolji trener na svijetu

Od nikšićkog Čelika, preko dvije titule i osvojenog Kupa Crne Gore u Sutjesci Peca Rakojevića, Stefan Lončar je igrao stigao do Rada, Istre, Novog Pazara, Debrecina i sada Rusije.

- Ruska liga je najjača u kojoj sam igrao i nepredvidiva je. Trebalo je da dobijemo Pari NN sa tri gola razlike, a mi smo primili pogodak u posljednjem napadu i uzeli samo bod. Jedna greška u odbrani ovdje može da znači i poraz. Najveći problem jesu dugačka putovanja, naročito sada kada nije bezbjedno letjeti nekim ratnim zonama. Ostalo je sve uobičajeno, a odnos s navijačima je familijaran - objašnjava Lončar.

On, ipak, ne krije da mu posebno znači dolazak Dzjube, koji je odigrao tri utamice i već ima učinak od gola i tri asistencije - revanširao se i Lončaru za jedini gol.

- Čim je čuo da sam iz Crne Gore, prišao je i pitao da li poznajem Miodraga Božovića. Kada je dobio potvdan odgovor samo me je zagrlio i rekao: “Grof je moj brat i najbolji trener na svijetu.” A svi znamo da je Zenit enormno bogat, a Dzjubu su tamo trenirali najbolji treneri. No, mi smo odmah uspostavili sjajan odnos, prenijeli i na teren, zaista dobro sarađujemo - kazao je Lončar.

On osvaja Rusiju, neposrednošću ali i igrama, jer ga je u timu 6. kola biralo manje od jedan odsto fantazi RFL menadžera, a u 11. kolu čak 10,5 odsto. Njemu svega dva boda nedostaju da bude igrač koji je ljubiteljima “Fantazija” donio najviše poena.

- Navikao sam na sjajan odnos s navijačima, zaista uvijek imam vremena i za njih. Ali, nekako su me najviše voljeli u Novom Pazaru, ne znam zašto, čak su mi i nacrtali mural - rekao je Lončar.

foto: Privatni album