KUD "Ljubo Božanović" učestvuje na petoj Međunarodnoj smotri veterana i rekreativaca folklora u Nišu

"Uoči početka manifestacije, članovi KUD-a iz Pipera posjetili su grob crnogorskog serdara, junaka, senatora i vojskovođe Jola Piletića koji je rođen u Piperima 1814. godine, a sahranjen u Nišu 1900. godine. Bio je najmlađi sin vojvode Ilije Piletića"

2607 pregleda0 komentar(a)

Kulturno umjetničko društvo "Ljubo Božanović " iz Pipera učestvuje na petoj Međunarodnoj smotri veterana i rekreativaca folklora koja se održava u Nišu, saopšteno je iz tog KUD-a.

"Uoči početka manifestacije, članovi KUD-a iz Pipera posjetili su grob crnogorskog serdara, junaka, senatora i vojskovođe Jola Piletića koji je rođen u Piperima 1814. godine, a sahranjen u Nišu 1900. godine. Bio je najmlađi sin vojvode Ilije Piletića", navodi se u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, Piletić je od svoje 12. godine, pa sve do 1878. godine, učestvovao je u svim značajnijim bitkama za slobodu Crne Gore.

"Bio je nosilac najvećih crnogorskih odlikovanja, a u bici na Vučjem Dolu lično je zarobio Omer-pašu Latasa. Bio je veliki poznavalac običajnog prava", zaključuje se u saopštenju.