General ne da papire o motoru: Krapović dostavio tužilaštvu nove informacije o postupanju Lazarevića

Ministar odbrane navodi da prvi čovjek Vojske nepostupanjem po naredbi očigledno želi da izbjegne potencijalnu disciplinsku odgovornost ili krivičnu prijavu

53479 pregleda102 komentar(a)
Ministar odbrane 28. avgusta Savjetu dostavio predlog za smjenu prvog čovjeka Vojske: Lazarević i Krapović, Foto: SasaMatic/Vlada Crne Gore

Ministar odbrane Dragan Krapović dostavio je vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću dodatne informacije o, kako je naveo, nezakonitim radnjama načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića.

Krapović je Markoviću, kao i rukovodiocu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Dušku Milanoviću, dodatne informacije dostavio 15. oktobra, a kao dopunu obavještenja od 10. oktobra. Dodatne informacije se odnose na neizvršenje naredbe o dostavljanju dokumentacije u vezi sa prevozom privatnog motora “jamaha” vozilom Vojske Crne Gore iz Slovenije.

“Ovim putem Vam dostavljam dopunu obavještenja od 10. 10. 2024. godine, kojim sam Vam dostavio detaljnu informaciju sa pratećim aktima, kako biste preduzeli potrebne mjere i radnje, po potrebi pribavili dodatna obavještenja i na osnovu ukupno utvrđenog činjeničnog stanja, ocijenili ispunjenost uslova za preduzimanje mjera krivične odgovornosti protiv načelnika Generalštaba Zorana Lazarevića, a u vezi sa elementima krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, neizvršenja i odbijanje izvršenja naređenja, pozivanje na otpor ili drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a u cilju potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja te utvrđivanja krivične odgovornosti prijavljenog lica”, naveo je Krapović.

On je prethodno Markoviću, u obavještenju od 10. oktobra, napisao da je prvi čovjek Vojske prekršio naredbu kada je uputio pismo članovima Savjeta za bezbjednost i odbranu pojedinačno, da na pismo nije stavljena oznaka tajnosti, da ono sadrži djelove koji se ne smiju iznositi javno...

VDT da ocijeni da li postoje uslovi za “mjere krivične odgovornosti protiv Lazarevića”: Markovićfoto: Luka Zeković

Lazarević je u pismu optužio Krapovića za djelovanje koje šteti Vojsci.

Krapović je 28. avgusta dostavio Savjetu predlog o smjeni Lazarevića zbog “procjene da je potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra u Vojsci”, ali je vrhovna komanda to odbila jer nije bilo konsenzusa njenih članova o tome.

Krapović novim dopisom Markovića i Milanovića obavještava da Lazarević nije postupio po naredbi da mu dostavi kompletnu dokumentaciju (naređenje, putne naloge, izvještaje sa službenog putovanja) za realizaciju vojnog transporta u Sloveniju i iz Slovenije 22. i 23. marta ove godine.

Krapović objašnjava da je naredbu izdao u cilju obezbjeđenja potrebnih podataka za utvrđivanje činjenica i okolnosti potrebnih za pokretanje disciplinske odgovornosti, a u vezi sa informacijom da je Lazarević vozilo Vojske iskoristio za prevoz motora u privatne svrhe.

“Dodatno, nakon što su carinski službenici Hrvatske utvrdili da motocikl nema prateću potrebnu dokumentaciju za izvoz, načelnik Generalštaba je naredio da se vojno vozilo, koje je neovlašćeno koristio, zadrži u carinskom prostoru na graničnom prelazu Karasović, na teritoriji Hrvatske, bez nadzora pripadnika Vojske Crne Gore nad, u ovom slučaju, imovinom Vojske Crne Gore... Uzimajući u obzir da je navedeno djelo izvršeno na teritoriji strane države, kao i činjenicu da su mediji objavili detalje ovog događaja, imenovani je naštetio ugledu Vojske Crne Gore”, ocijenio je Krapović.

On podsjeća da je Zakonom o Vojsci propisano da se “služba u Vojsci vrši u skladu sa Ustavom, zakonom, međunarodnim pravom i pravilima službe u Vojsci, te da je lice u Vojsci odgovorno za zakonitost, stručnost i efikasnost u radu”, a da je postupanje Lazarevića suprotno navedenim normama.

“Dodatno smatram da načelnik Generalštaba svojim nepostupanjem po predmetnoj naredbi i opstruiranjem pravilnog utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za vojni transport motocikla marke ‘jamaha’, namijenjenog za privatne svrhe, očigledno želi da izbjegne potencijalnu disciplinsku odgovornost ili krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje na postojanje elemenata bića krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, neizvršenja i odbijanja izvršenja naređenja, samovlašće ili drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, naveo je Krapović.

Rok za dostavljanje dokumentacije bio je 13. septembar ove godine.

Krapović je Markoviću i Milanoviću dostavio i službenu zabilješku sa sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost koja je održana 11. oktobra 2024. godine, koja se odnosi na izjavu Lazarevića.

“U toku mog izlaganja članovima Savjeta i konstatacije da načelnik Generalštaba nije postupio po naredbi, brigadni general Zoran Lazarević je izjavio, citiram: ‘Nećete je ni dobiti’. Pored članova Savjeta, izjavu brigadnog generala Lazarevića su čuli i ostali učesnici sjednice - Dejan Vukšić (savjetnik predsjednika Crne Gore), Todor Goranović (savjetnik premijera) i sekretar Savjeta pukovnik Velimir Bakrač, nakon čega sam insistirao da izjava Lazarevića uđe u zapisnik sa sjednice”, naveo je Krapović.

Lazarević je ranije rekao da je Krapović bio obaviješten o transportu motora, kao i da se i on raspitivao da kupi motocikl u Sloveniji zbog razlike u cijeni.

Krapović je početkom oktobra obavijestio Savjet za odbranu i bezbjedost da je zabranio Lazareviću aktivnosti u inostranstvu zato što je taj brigadni general u septembru, tokom učešća na sastanku NATO Vojnog komiteta u Pragu, navodno negativno govorio o radu Vlade, nekim članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost, te političkoj situaciji u Crnoj Gori. Lazarević je to demantovao.

Komisija poništila rješenje Krapovića o “penzionisanju” Lazarevića

Vladina Komisija za žalbe poništila je rješenje Krapovića o prekidu aktivne službe načelniku Generalštaba Zoranu Lazareviću.

Komisija je odluku donijela 10. oktobra, kada je Krapović uputio prvo obavještenje VDT-u o navodnim nezakonitim radnjama Lazarevića.

Komisija je ocijenila da je u postupku donošenja rješenja, prvostepeni organ ‘’počinio povrede pravila upravnog postupka’’.

’’Stoga se rješenje uklanja iz pravnog prometa, kao nezakonito, jer je donijeto bez zakonskog osnova, a pošto je postupak u ovoj pravnoj stvari pokrenut po službenoj dužnosti, a ne po zahtjevu stranke, nema potrebe da se predmet vraća prvostepenom organu na ponovni postupak’’, navela je Komisija.

Protiv rješenja se, kako su dodali, može pokrenuti upravni spor u roku od 20 dana od prijema rješenja, tužbom koja se podnosi Upravnom sudu.

Krapović je 3. septembra poništio rješenje kojim je Lazareviću prošle godine produženo trajanje službe do juna 2025, konstatujući da načelnik Generalštaba ispunjava uslove za prestanak službe, tj. da ima preko 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina života, odnosno, da je 4. septembra ove godine imao 41 godinu, jedan mjesec i deset dana staža osiguranja, navršenih preko 56 godina života, te da se u službi u Vojske nalazi od 21. jula 1990.

Istovremeno sa zahtjevom za razrješenje Lazarevića, Krapović je krajem avgusta podnio predlog za postavljenje pukovnika Miodraga Vuksanovića za novog načelnika Generalštaba, ali vrhovna komanda nije razmatrala to pitanje.

Odluka Komisije ne utiče na postupak pred Savjetom za odbranu i bezbjednost povodom zahtjeva Krapovića da se Lazarević smijeni.

U odluci Vladine Komisije navodi se da je članom 203 stav 4 Zakona o Vojsci propisano da, izuzetno od stava 1 i 3 ovog člana, kada potrebe službe zahtijevaju “ministar može na predlog načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu, produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci najduže do dvije godine”.

“Rješenje Ministarstva odbrane od 17. 7. 2023. godine brigadnom generalu Zoranu Lazareviću produženo je vrijeme trajanja službe u Vojsci do 8. 6. 2025. godine s pozivom na član 203 stav 4 Zakona o Vojsci. Dispozitivom rješenja je određen rok u smislu člana 22 stav 4, tačka 2 Zakona o upravnom postupku: ‘U dispozitivu rješenja može se odrediti rok od kojeg počinju da teku ili se završuju pravna dejstva rješenja ili vrijeme trajanja pravnog dejstva rješenja’. Prednje znači da to rješenje ima pravno djestvo do 8. 6. 2025. godine”, piše u odluci Komisije.