Zabrana upotrebe laganih kesa, Ministarstvo i Vijesti poklanjaju cegere

Cegere je dizajnirala poznata crnogorska kreatorka Milena Đurđić koja je kazala da smo izgubili poštovanje prema prirodi.

26695 pregleda7 komentar(a)
Foto: Eko fond

Primjena Zakona o upravljanju otpadom, koji predviđa zabranu korišćenja jednokratne plastike, odnosno laganih kesa počinje danas.

To su kese koje smo do danas nalazili u supermarketima, debljine od 15 do 50 mikrona.

U upotrebi ostaju kese u koje se pakuje voće i povrće i one deblje, koje dobijamo u buticima.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Zoran Dabetić rekao je prije dva dana u Bojama jutra na TV Vijesti da će laganih kesa biti u određenoj količini u početku, ali da će njihova cijena biti veća jer su trgovinski lanci u obavezi da od svake prodate kese tri centra daju Agenciji za zaštitu životne sredine.

A kako bi građanima olakšali prelazak na cegere, to ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa dnevnim listom Vijesti u ponedjeljak uz svaki primjerak poklanja ceger.

Njih je dizajnirala poznata crnogorska kreatorka Milena Đurđić koja je kazala da smo izgubili poštovanje prema prirodi.

NE PROPUSTITE

"Svjedoci smo koliko moda kroz način odijevanja govori o političkim prilikama u zemlji i svijetu i koliko grafički elementi mogu da utiču na korisnika i potrošača. Zato je utrošeno vrijeme ne bi li se stvorio jedan ovakav vizual, mislim da smo izabrali lijepu temu", rekla je Đurđić.