Dodik: BRIKS je jedina sigurna i stabilna alternativa postojećem uređenju svijeta

Dodik je rekao da gotovo da nema zemlje koja ne želi da vidi sebe u određenim kontaktima i saradnji sa BRIKS-om, koji je ocijenio kao "mirovni pokret u svijetu, koji pokušava da obezbijedi stabilnost i mir, uvažavajući suverenitete, unutrašnja uređenja, bez miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja"

4095 pregleda7 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Kazanju u Rusiji da je BRIKS jedina sigurna i stabilna alternativa postojećem uređenju svijeta i da taj "mirovni pokret" treba da ojača još više.

Dodik je rekao da gotovo da nema zemlje koja ne želi da vidi sebe u određenim kontaktima i saradnji sa BRIKS-om, koji je ocijenio kao "mirovni pokret u svijetu, koji pokušava da obezbijedi stabilnost i mir, uvažavajući suverenitete, unutrašnja uređenja, bez miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja".

Prema njegovim riječima, to je "savez nezavisnih država koje se svojevoljno, bez ikakvih pritisaka, uključuju u ovu organizaciju sa željom da svijet bude pravedniji i bolji i stabilnije mjesto za život".

"To je nešto što se u unipolarnom svijetu može samo sanjati. Prema tome, ovo je realna alternativa onome što sada imamo u svijetu", naglasio je Dodik, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

On je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu i Srbija donositi odluke u vezi sa BRIKS-om.

U Kazanju će se od 22. do 24. oktobra održati Samit BRIKS.

Dodik je na društvenoj mreži Iks (X) objavio da se danas sastao sa predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovom, sa kojim je potpisao Plan aktivnosti o sprovođenju protokola između Tatarstana i Republike Srpske o trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj, socijalnoj, kulturnoj i humanitarnoj saradnji.