Fabrika djelova za agregate u Petnjici: Vlada se pohvalila projektom, a u pitanju privatna investicija

"Premijer i ministar su željeli da pruže podršku projektu i pošalju poruku svim ostalim investitorima da je izvršna vlast orjentisana ka razvijanju biznisa, koji donose dodatnu vrijednost", kazali su iz izvršne vlasti

8179 pregleda7 komentar(a)
Vuković i Spajić u Petnjici, Foto: Vlada Crne Gore

Prve lopate za gradnju fabrike djelova za agregate u Petnjici, bacili su prije desetak dana premijer i ministar finasija, Milojko Spajić i Novica Vuković.

Vlada je na svom sajtu taj događaj predstavila kao da i sama učestvuje u njemu, jer su istovremeno najavili i rekonstrukciju regionalnog puta u toj opštini.

Međutim, iz Vladinog odgovora Televiziji Vijesti, jasno je da je riječ o potpuno privatnoj investiciji, a da su se ministri slikali kao podrška.

"Jedan od prioriteta Vlade je ravnomjeran ekonomski razvoj, a otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru doprinijeće povećanju ekonomske aktivnosti na sjeveru. U tom kontekstu premijer i ministar su željeli da pruže podršku projektu i pošalju poruku svim ostalim investitorima da je izvršna vlast orjentisana ka razvijanju biznisa, koji donose dodatnu vrijednost", kazali su iz izvršne vlasti.

Privatna firma TNA – ENERDŽI iz Njemačke, vlasnika Adisa Ramdedovića, porijeklom iz Petnjice, gradiće pogon vrijedan četiri miliona eura. Predviđeno je da počne sa radom 2026. godine a planiraju zapošljavanje do 200 ljudi.

Da za skepsu ima mjesta, govori upravo primjer iz Petnjice, gdje je otvorena fabrika peškira, u kojoj su se, umjesto proizvodnje, kako su u avgustu 2020. pisale Vijesti, prale pare.

Samo na Cetinju najavljivane su četiri fabrike, među kojima fabrika čokolade i pogon za proizvodnju ulja od konplje. Nikolić ukazuje da su u poslednje četiri godine, otvorene tek tri fabrike, dvije u Tuzima i fabrika votke u Nikšiću.

Da se vratimo u Penjicu. Vlada osim podrške koju je pokazala bacanjem prvih lopata, obećava i da će rekonstruisati put do magistrale Berane – Bijelo Polje, od devet kilometara, za milion i po eura, pored kojeg se gradi fabrika.