Grupa od 2.000 migranata u Meksiku kreće se ka SAD samo par nedjelja prije izbora

Nedostatak posla na jugu Meksika zbog novog talasa dolazaka stranaca u tu zemlju motivisali su više grupa migranata da napuste region u posljednjih mjesec dana

8989 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa od oko 2.000 migranata krenula je danas sa juga Meksika ka granici sa SAD, samo nekoliko nedjelja prije predsjedničkih izbora u Americi u kojima migracija igra veliku ulogu.

Nedostatak posla na jugu Meksika zbog novog talasa dolazaka stranaca u tu zemlju motivisali su više grupa migranata da napuste region u posljednjih mjesec dana.

"Situacija u mojoj zemlji je veoma loša, predsjednik ne radi ništa za nas. Proveli smo nedjelju dana na granici, ali za dobijanje dokumenata je potrebno vrijeme", rekao je jedan migrant iz Hondurasa.

"Dokumenti koje dobijamo samo da budemo u Tapačuli i ne možemo da napustimo grad".

Grupa koja je danas pošla na put bila je treća i najveća od početka vladavine nove meksičke predsjednice Klaudije Šejnbaum, koja nije mijenjala imigracione politike koje je uspostavio njen prethodnik Andres Manuel Lopez Obrador.

Grupe od 800 i 600 migranata napustile su region ranije u oktobru. Aktivista Luis Garsija Viljagran procjenjuje da je oko 40.000 migranata trenutno blokirano u južnom Meksiku.