Uljarević i Popović predstavili inicijativu "Nikšić 2030 Evropska prijestonica kulture" u Rumuniji

Opština Nikšić nedavno je predala kandidaturu za titulu Evropske prijestonice kulture u 2030. godini

2455 pregleda2 komentar(a)
Foto: Za evropsku dimenziju Nikšić 2030

Mato Uljarević i Nemanja Popović predstavljali su inicijativu "Nikšić 2030 Evropska prijestonica kulture" (EPK) na 13. međunarodnoj Culture Next konferenciji, u rumunskom gradu Klužu.

"Na ovaj način Nikšić je stekao sve preduslove da postane dio međunarodne mreže kreativnih gradova Culture Next, koja uključuje više desetina evropskih gradova koji su bili dio EPK procesa. Radi se o najvećoj i najrelevantnijoj evropskoj mreži gradova u kontekstu titule Evropske prijestonice kulture, koja omogućava čitav niz benefita za gradove koji su bili kandidati za ovu titulu, poput razmjene kulturnih programa i umrežavanja organizacija, specijalnih programa mobilnosti za kulturne profesionalce, mogućnost dovođenja najznačajnijih evropskih kulturnih eksperata kao konsultanata za kulturni razvoj grada...“, stoji u saopštenju za javnost.

Kako je navedeno, na konferenciji je učestvovalo više od 100 delegata iz različitih evropskih gradova, najznačajniji eksperti u ovoj oblasti poput nekadašnjih članova komisije za dodjelu titule, predstavnici vodećih evropskih kulturnih mreža poput Trans Europe Halles, On The Move, European Festivals Association (EFA) i drugih.

„Culture Next mreža je primjer maksimizacije efekta samog procesa kandidature grada za titulu Evropske prijestonice kulture. Naš cilj je da ostvarimo što veći broj benefita za Nikšić bez obzira na krajnji ishod kandidature, kao što su razvoj gradske kulturne strategije, razvoj kapaciteta kulturnog sektora, poboljšanje kulturne infrastrukture, međunarodno umrežavanje i razvoj partnerstava... Culture Next pokazuje da je strateško opredjeljenje grada prema kulturi i kreativnim industrijama kao ključnom resursu suštinski pretežnije od samog EPK brenda“, rekao je projektni menadžer kandidature Nikšića za titulu EPK, Mato Uljarević.

Do kraja godine Nikšić će predati formalnu kandidaturu za članstvo u mreži, koja ulazi u novi ciklus od naredne godine, sa većim brojem gradova članova i povećanim benefitima za ove gradove. Od regionalnih gradova dio ove mreže je za sada jedino Novi Sad.

Opština Nikšić nedavno je predala kandidaturu za titulu Evropske prijestonice kulture u 2030. godini.