Novi biser u ligi koja je uvijek bila posebna za Crnogorce

Vasilije Adžić debitovao za Juventus u Seriji A i krenuo stazom kojom su išla najveća fudbalska imena iz njegove domovine

11564 pregleda10 komentar(a)
Adžić tokom debija protiv Lacija, Foto: Juventus FC/X

Torino - semafor na fudbalskom hramu jednog od najvećih klubova planete odbrojavao je 72. minut... Vasilije Adžić, crnogorski biser koji je prije samo nekoliko mjeseci (iz teško razumljivih razloga) bio rezerva u Budućnosti, debitovao je za Juventus i krenuo stazom kojom su koračala najveća fudbalska imena iz njegove domovine.

“Kalćo” je uvijek bio posebno voljen u Crnoj Gori, ali je bio i poseban za naše fudbalere, pa ne postoji jaka liga u kojoj je više Crnogoraca igralo od Serije A.

Bilo je prije Adžića onih koji su ostavili neizbrisiv trag, bilo je i onih sa manje uspjeha, ali komšije sa druge strane Jadrana uvijek su imale šmek za fudbalere iz naše zemlje.

Genije i Mirko

Il genio Montenegrino - kada vam italijanski mediji daju takav nadimak, onda je jasno šta ste donijeli njihovom fudbalu. A, niko to sa ovih prostora nije uradio kao Dejan Savićević u dresu Milana.

Njegovi driblinzi i evrogolovi i danas se prepričavaju širom Apenina, a sa “rosonerima” je pokorio Evropu (gol u finalu protiv Barselone ostaje za sva vremena) i zakačio tri Skudeta na crveno-crni dres.

Uz današnjeg predsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore najveći trag u Seriji A ostavio je prvi kapiten “sokola” Mirko Vučinić.

U dresu u kojem je Adžić debitovao u Italiji, Vučinić je takođe tri puta bio šampion, a osim u Juventusu pamte se i njegovi golovi i sjajne partije u Romi i Lećeu.

Jovetić i Savić

Nisu stigli do Skudeta, ali su kao veoma mladi igrali perfektno u Italiji i zahvljujući tim partijama napravili vrhunske transfere.

Stevan Jovetić i Stefan Savić briljirali su u Fiorentini - prvi je u ljubičastom dresu u Ligi šampiona rušio velikane Bajern i Liverpul, njegov talenat je upravo u Italiji zablistao na najljepši način, dok je drugi nakon odlaska iz Mančester sitija pokazao da se radi o štoperu svjetske klase.

Iz Toskane su otišli u velike klubove - Jovetić u Siti, a Savić u Atletiko Madrid, sa kojima su bili šampioni država, a naš defanzivac igrao i finale Lige šampiona.

Jovetić se kasnije vratio u Seriju A, nosio je i “desetku” Intera, imao lijepih golova kao protiv Atalante, ali najbolje partije, ipak, bile su u dresu Fiorentine.

Mijatović

Sa pomenutom četvorkom Predrag Mijatović ne neki način kompletira listu vjerovatno i najvećih crnogorskih fudbalera, a zajedničko im je da su svi igrali u Italiji.

Istina, Mijatović je fudbalska legenda postao u Španiji u dresovima Valensije i prije svega Real Madrida, dok je u Fiorentinu stigao pri kraju karijere.

Nije u Italiji bio na ranijem nivou, ali bilo je golova i lijepih poteza, a osvojio je Kup i igrao Ligu šampiona.

Marušić i Krstović

Uz Adžića, Crna Gora sada u Seriji A ima još dvojicu predstavnika - Adama Marušića i Nikolu Krstovića.

Naš defanzivac već je jedan od “senatora” u šampionatu Italije, jedan od kapitena Lacija i pored Savićevića, Vučinića, Jovetića i Savića - crnogorski igrač sa najviše uspjeha u italijanskom fudbalu. U Rimu je od 2017, a sa "neboplavima” osvojio Kup.

S druge strane, Krstović je vrata Serije A otvorio prošle sezone dolaskom iz slovačkog prvenstva i odmah je krenuo sa golovima.

Bilo je i sušnih perioda u Lećeu prošle sezone, ali je nova potvrdila da je najbolji napadač tima sa juga Italije i da kada stižu njegovi golovi “đalorosi” uglavnom pobjeđuju.

Duga lista ostalih

Još je dosta Crnogoraca koji su osjetili duh italijanskog fudbala, ali koji nisu imali uspjeha poput prethodno pomenutih, većina njih nije odigrala mnogo utakmica u Seriji A...

Dugu listu predvode aktuelni reprezentativci i tri imenjaka - Marko Vešović (Torino), Marko Janković (SPAL) i Marko Bakić (Torino, Fiorentina).

Uz njih tu su i nekadašnji golman “sokola” Vukašin Poleksić (Leće), Luka Đorđević i Ognjen Stijepović (Sampdorija), Uroš Đurđević (Palermo), Sergej Grubač (Kjevo) i sadašnji trener Otrant Olimpika Miodrag Vukotić (Empoli), dok je Ivan Fatić sa pozajmice iz Intera nosio dresove nekoliko drugih klubova (Đenova, Ćezena).

Koliko daleko će stići Adžić?

foto: Sofascore

Prvi korak je napravljen, a čeka ga dug put - čini se, ipak, da crnogorski biser ima sve da bude još jedna lijepa crnogorska priča u Seriji A. Tu su talenat, fudbalski šarm koji Italijani posebno cijene, karakter, stav...