Međunarodni aerodrom Tirana: Kapija za Evropu i dalje

Smješten samo nekoliko sati od Crne Gore, Međunarodni aerodrom Tirana (TIA) postao je ključna transportna tačka na Balkanu, pružajući besprijekornu povezanost ka velikom broju destinacija širom Evrope, Bliskog Istoka i dalje.

7767 pregleda0 komentar(a)
Foto: Međunarodni aerodrom Tirana

Rastuće regionalno polazište

Od 2019. godine, kada je Kastrati Grupa preuzela upravljanje TIA-om i zadala ambicioznu viziju za budućnost aerodroma, on je doživio izuzetan rast, kontinuirano obarajući rekorde u broju putnika iz godine u godinu. U 2023. godini TIA je dočekala 7,2 miliona putnika, a do septembra 2024. zabilježeno je 8,4 miliona, što je na putu ka dostizanju prekretnice od 10 miliona putnika do kraja godine.

Kastrati Grupa, najveća kompanija u Albaniji, prvobitno je najavila ulaganje od 100 miliona eura tokom 20-godišnjeg perioda prilikom preuzimanja aerodroma 2020. godine. Kao odgovor na brzi rast aerodroma i radi daljeg unapređenja iskustva putnika, ovo planirano ulaganje je povećano na 200 miliona eura. Do sada je 85 miliona eura već izdvojeno za modernizaciju i proširenje TIA-e, što je značajno unaprijedilo njen kapacitet i infrastrukturu. Ova ulaganja su pozicionirala TIA kao jedan od vodećih aerodroma u regionu.

TIA sada nudi rastuću mrežu sa više od 116 direktnih destinacija, pružajući putnicima veći izbor međunarodnih odredišta nego ikad ranije. Ove rute uključuju direktne letove ka glavnim evropskim gradovima kao što su London, Beč, Istanbul, Rim, Berlin, Pariz i Amsterdam – aerodromi koji služe kao važne međunarodne tranzitne lokacije, omogućavajući dalje veze ka Sjevernoj Americi, Aziji i Africi.

Prizemni terminal Međunarodnog aerordoma Tiranafoto: Međunarodni aerodrom Tirana
Pistafoto: Međunarodni aerodrom Tirana
Pistafoto: Međunarodni aerodrom Tirana

Moderni objekti i besprijekorno iskustvo putnika

Međunarodni aerodrom Tirana posvećen je pružanju besprijekornog i efikasnog iskustva putovanja, podržanog kontinuiranim tehnološkim ulaganjima i proširenjima koja su ga pretvorila u savremeni objekat vrhunskih kapaciteta. Ova ulaganja strateški su osmišljena da zadovolje rastući broj putnika, uz zadržavanje najviših standarda usluge.

Ključni element širenja TIA-e je uvođenje novog terminala površine 50.000 kvadratnih metara, koji nudi prostrano i ugodno okruženje za putnike.

Posvećenost Kastrati Grupe rastu bila je ključna za osiguravanje nesmetanog funkcionisanja čak i uz porast broja putnika. Kako objašnjava Piervittorio Farabbi, izvršni direktor TIA-e: "Naši napori da proširimo sporazume s avio-kompanijama bili su od suštinske važnosti za povećanje našeg kapaciteta, uz osiguravanje nesmetanog rada za postojeći protok putnika. Uložili smo u izgradnju snažnih odnosa s avio-kompanijama i marljivo radili na pojednostavljenju naših procesa, što nam omogućava efikasno upravljanje povećanim saobraćajem bez kompromisa po pitanju kvaliteta usluge.”

Opremljen naprednim elektronskim kapijama, terminal omogućava brzu obradu putnika, značajno smanjujući vrijeme čekanja pri ulasku u i izlasku iz Albanije, postavljajući nove standarde za praktičnost.

Dolazni terminal - elektronski gejtovifoto: Međunarodni aerodrom Tirana

Fokus TIA-e na optimizaciju procesa za putnike obuhvata i unaprijeđeni prostor za pasošku kontrolu. Uz podršku Kastrati Grupe, dodavanje međuspratnog nivoa maksimalno iskorištava prostor i poboljšava efikasnost i sigurnost imigracionih procedura. Ovakav raspored omogućava lakši prolaz kroz kontrolne tačke, štedeći dragocjeno vrijeme putnicima. Pored toga, iPort sistem instaliran u terminalu omogućava putnicima da skeniraju svoje pasoše i odmah odštampaju svoje boarding karte, čime se dodatno unapređuju opcije samousluge na TIA-i i pruža brzo i jednostavno iskustvo.

samouslužni aparati za Boarding passfoto: Međunarodni aerodrom Tirana
samouslužni aparati za Boarding passfoto: Međunarodni aerodrom Tirana

Značajna investicija uključuje integraciju najsavremenijih sigurnosnih skenera od globalnog lidera Rapiscan. Ovi napredni skeneri omogućavaju putnicima da zadrže svoje elektronske uređaje unutar torbi, čime se eliminiše potreba za njihovim vađenjem tokom procesa skeniranja. Ova inovacija ne samo da poboljšava efikasnost već pruža i udobnije i jednostavnije iskustvo za putnike.

Pored toga, tekuće proširenje terminala, s ciljem dostizanja površine od 50.000 kvadratnih metara, naglašava posvećenost TIA-e unapređenju komfora putnika i operativne efikasnosti. Nove parking pozicije za avione i unaprijeđeni sadržaji za putnike dodatno potvrđuju posvećenost Kastrati Grupe izgradnji moderne i efikasne aerodromske infrastrukture.

Skener prtljagafoto: Međunarodni aerodrom Tirana

Kada je riječ o parkingu, Kastrati Grupa je značajno povećala kapacitet TIA-e, povećavši broj parking mjesta sa 1.000 na 1.900, a trenutno je u izgradnji i petospratna parking zgrada kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju. Uvođenje automatskih aparata za plaćanje u parking zonama dodatno poboljšava praktičnost, omogućavajući putnicima brzo i efikasno plaćanje parking usluga bez zastoja. Ovaj sistem osigurava glatko i korisnički prilagođeno iskustvo za sve posjetioce.

Profesionalno osoblje aerodroma i racionalizovane operacije osiguravaju da svaki putnik uživa u nesmetanom putovanju. Naglasak na korisničkoj usluzi, sigurnosti i efikasnosti odražava posvećenost TIA-e održavanju statusa vodećeg međunarodnog aerodroma u regionu.

Konkurentne cijene i veća fleksibilnost putovanja

TIA nudi konkurentne cijene na raznim rutama, zahvaljujući partnerstvima s brojnim avio-kompanijama, uključujući niskobudžetne prevoznike. Uz česte promocije i širok izbor letova, putnici mogu iskoristiti povoljne tarife ka nekim od najtraženijih destinacija u svijetu. Bilo da planiraju kratki odmor u gradu, porodični odmor ili važan poslovni put, TIA pruža fleksibilnost u pogledu datuma putovanja i cijena karata.

Cjelogodišnji raspored letova na aerodromu omogućava putnicima da lako planiraju svoja putovanja, uz direktne letove ka ključnim evropskim gradovima i dalje.

Parkirane avio kompanije koja posluje na Međunarodnom aerodromu u Tiranifoto: Međunarodni aerodrom Tirana

Posvećenost održivom rastu

Kako se Međunarodni aerodrom Tirana nastavlja širiti, njegova posvećenost održivom rastu je očigledna. Ulaganja u fotonaponske sisteme ističu opredjeljenje TIA-e za energetsku efikasnost, usklađujući se s dugoročnom vizijom aerodroma o ekološki odgovornom rastu. Trenutna ulaganja u infrastrukturu i tehnologiju pažljivo su planirana kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu, dok se istovremeno unapređuje cjelokupno iskustvo putnika. Napredan pristup TIA-e ima za cilj da služi ne samo sadašnjim putnicima, već i budućim generacijama, stvaranjem održivog vaznušnog ekosistema

Rukovodilac operativne dužnosti se približava avionufoto: Međunarodni aerodrom Tirana