Film Sare Stijović na kvalifikacionom festivalu za Oskar i Bafta nagrade

Nastao na master programu u Velikoj Britaniji, film “A Tin of White” crnogorske rediteljke biće prikazan na 37. izdanju Foyle Film festivala

8122 pregleda1 komentar(a)
Foto: promo

Kratkometražni igrani film “A Tin of White” mlade crnogorske rediteljke Sare Stijović selektovan je za učešće na 37. izdanju Foyle Film festivala (FFF) koji predstavlja kvalifikacioni filmski festival za prestižne nagrade “Oskar” Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka i “Bafta” nagrade Britanske filmske akademije.

U pitanju je studentski film u trajanju od 11 minuta, koji je autorka snimala u Škotskoj tokom druge godine master programa filmske režije “Kino Eyes - European Film Masters”.

“’A tin of white’, koji ja po ličnom nahođenju prevodim kao ‘Kanta bijele’ je snimljen u Edinburgu, a iza njega stoji ekipa nas mladih ljudi koji dolaze sa svih strana svijeta: iz Meksika, Brazila, Britanije, sa Balkana, iz Egipta, Rusije... Zbog toga je i selekcija za ‘Foyle’ od posebnog značaja”, priča Stijović za Vijesti i dalje objašnjava zbog čega je ova selekcija privilegija.

Stijovićfoto: Vesela Mišković

“Imati film izabran za festival tog ranga, i to u kategoriji britanskog filma, znači da smo mi, kao, prije svega stranci toj zemlji i mentalitetu njenog naroda, uspjeli da preplivamo sve prepreke, sve vode koje okružuju to veliko i divno ostrvo, i napravimo film koji se i tehničkom i estetskom klasifikacijom može nazvati britanskim”, ističe Stijović i nastavlja...

“Kada pomislim da vjerovatno hiljade kratkometražnih filmova koji se na godišnjem nivou proizvedu samo u Londonu, da ni ne razmišljamo o cijeloj Britaniji, osjećam radost zbog toga što je naš mali studentski film preskočio kategoriju studentskog filma i dostigao glavnu kategoriju britanskog filma na festivalu koji bira samo nekoliko filmova po kategoriji”, priča mlada rediteljka.

Film će biti prikazan u takmičarskoj kategoriji “Light in Motion”, sa još samo nekoliko odabranih kratkih filmova, dodaje Stijović i izražava zahvalnost brojnoj ekipi koja je učestvovala u realizaciji.

Scenario potpisuje Menna Nefeily, producent je Pako Zavala, a u filmu koji je režirala mlada crnogorska rediteljka glavne uloge igraju Jenny Ryan, Harrison Burnside i Reuben Nebbe.

foto: Promo

“Samohranu majku muči krivica zbog nedavne smrti kćerke. Tjerajući se da nastavi da živi zbog svog sina tinejdžerskog uzrasta, odlučuje da moraju da raščiste i okreče njenu sobu. To izaziva svađu između dva člana porodice koji tiho žale svoj gubitak”, navodi se u sinopsisu.

Kada je u pitanju festivalski život filma, on traje, zadovoljno kaže Stijović.

“Do sada, film iza sebe broji dvadesetak internacionalnih festivala na kojima je bio u zvaničnim selekcijama, te se nadam da će mu Foyle dati vjetar u leđa da nastavi da putuje svijetom. Jedan od lijepih trenutaka tokom festivalskog života dogodio se na Žabljaku, tokom 10. izdanja Green Montenegro International Film Festivala, kada je ‘A tin of white’ dobio i jednu od nagrada. Sentimentalnost te nagrade dolazi iz činjenice da je to bio prvi put da festival u Crnoj Gori nagradom prepozna kvalitet nekog od mojih filmova. Iako je samo još jedna u nizu, lijepa je, jer je prva domaća”, priča mlada rediteljka.

Sa Žabljaka stiglo i prvo priznanje iz Crne Gorefoto: Privatna arhiva

Desetodnevni FFF biće održan krajem novembra u Sjevernoj Irskoj, fokusiran je na kratki film, a ostvarenje crnogorske rediteljke biće prikazano u okviru selekcije britanskog filma, s obzirom na to da je u pitanju produkcija Velike Britanije.

Foyle Film Festival u Sjevernoj Irskoj osnovan je 1987. godine i jedini je u zemlji koji je korak ka nagradama Oskar i Bafta.

“FFF od avgusta 2024. ima privilegiju da ima dvije kvalifikacione kategorije za nagradu Bafta, i to za britanski kratki film i britansku kratku animaciju, zajedno sa tri kvalifikacione kategorije za Oskara, i to: irski kratki film, međunarodni kratki film i kratka animacija... To je svjedočanstvo sjajnog rada našeg žirija i visokog kalibra animacije koju imamo privilegiju da kuriramo i programiramo u okviru Festivala”, navedeno je ranije u saopštenju.

Festival dodjeljuje nagrade u filmskim kategorijama: međunarodni kratki, kratki animirani, irski kratki film, a pobjednici svake imaju pravo da se kvalifikuju za Oskara bez standardne bioskopske procedure.

Scena iz filmafoto: Promo

Sara Stijović je od ranije još prepoznata kao uspješna u svojoj branši, o čemu svjedoče i brojna priznanja i selekcije... Prva je iz Crne Gore ikada selektovana za prestižnu radionicu “La Fabrique Cinéma de L’Institut Français” u okviru 73. Kanskog filmskog festivala. Kao najbolja studentkinja na programu Filmske i televizijske režije završila je Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje. Dobitnica je Erasmus Mundus stipendije, jedna od četvoro reditelja iz cijelog svijeta izabranih da budu dio sedme generacije Kino Eyes MA studija - na programu Filmske režije, čime je formalno obrazovanje nastavila na univerzitetima u Portugalu, Velikoj Britaniji, Irskoj i Estoniji. Takođe je i prva na polju kinematografije iz Crne Gore koja je izabrana za polaznicu Basel Filmmakers Residency u Švajcarskoj. Osvojila je Nagradu za mlade umjetnike koju dodjeljuje Fondacija holandske kraljevske porodice. Tokom studija, snimila je nekoliko kratkometražih igranih i dokumentarnih filmova, učestvovala u velikom broju internacionalnih filmskih festivala, kampusa i radionica.