Rudić: Mundijal prijateljstva među najboljim inicijativama u sportu; Uvijek sam se suočavao sa najboljim igračima

Legendarni vaterpolo trener i vjerovatno najbolji u istoriji gost je manifestacije u Ulcinju

3825 pregleda1 komentar(a)
Rudić u Ulcinju, Foto: Vijesti

Predvodio je pet reprezentacija - SFR Jugoslaviju, Italiju. Hrvatsku, SAD i Brazil - osvojio je četiri olimpijska zlata, a po tri svjetska i evropska, dominirao u klupskom vaterpolu.

Ratko Rudić je više od vaterpolo legende, vjerovatno najveći trener u istoriji ovog sporta ovih dana boravi u Ulcinju gdje se održava Mundijal prijeteljstva.

"Tek sam stigao i nisam još vidio sve, ali i ovo malo je impresivno - na neki način priznanje sportskom stvaralaštvu. Sve ovo bi trebalo da bude još prisutnije u populaciji koja prati sport... Zaista inicijativa hvale vrijedna i možda među najboljim u sportskom svijetu", istakao je Rudić.

Pored bazena je bio poznat kao "čvrst karakter".

"Italijani su to slikovito objasnili kada su rekli da sam izgledao poput slona u staklarskoj radnji kada sam stigao u njihov savez. Disciplina u svakom trenutku pomaže igračima, a imao sam veoma kreativne i sposobne igrače da izađu iz određenih okvira", dodao je Rudić.

Svoj način zadržao je do kraja trenerske karijere.

"Trenirao sam Pro Reko do kovida i uvijek sam se ponašao na isti način, smatrao sam da moraju postojati određena pravila i igrače sam upoznao sa njima. Smatrao da se igrači ne grade samo kroz trening, već uopšte kroz ponašanje generalno - bukvalno sam u svemu tome bio 24 sata. Nije mi bilo teško da nešto napravim, pa ni da se suočim sa bilo kim. Imao sam svoj cilj i njega sam se pridržavao".

Ako je trebalo da nešto posebno naglasi uvijek je išao na najveće zvijezde.

"Ekipa je važnija od pojedinca, a pojedinci moraju da pokažu repsekt prema ekipi. Zbog takvih stvari sam reagovao i na sitnice kako se ne bi pretvorile u velike probleme. Ako je trebalo da pošaljem poruku nisam išao da se suočim sa mladim i slabijim igračim već je to bilo sa najjačim i najpoznatijim igračima", istakao je hrvatski trener.

Jedna stvar je uvijek bila najvažnija.

"Imao sam profesionalni način rada i mišljenja sam da se jedino tako može doći do rezultata - na kraju istorija mi to daje za pravo".

Sa novinarima u Ulcinju razgovarao je i o dokumentarnom filmu "Ratko Rudić – dogodio se".

"Bio je to emotivan trenutak, prisjetio sam se stvari koje sam zaboravio, jer je moj način rada bio da gledam naprijed i prošlost brišem. Igrači su u filmu bili veoma iskreni i zato je toliko bilo emotivno za mene", zaključio je Rudić.