Vodu ne plaćaju na račun komšija - dio stanara zgrade u Podgorici Vodovodu duguje više od 27.000 eura

Najveći dužnici su građani koji stanuju u starijim stambenim zgradama sa jednim vodomjerom, a iz Vodovoda kažu da ih ne mogu isključiti “sve dok i jedan od stanara uredno plaća dažbine”. I Vodovod i Čistoća potraživanja od zastare štite tužbama

23151 pregleda12 komentar(a)
Najveći dužnici stanari zgrada sa zajedničkim vodomjerom (ilustracija), Foto: Shutterstock

Dio stanara jedne podgoričke zgrade sa zajedničkim vodomjerom ne plaćaju vodu duže od tri godine i gradskom preduzeću Vodovod i kanalizacija duguju 27.190 eura. Snabdijevanje im je uredno, jer u zgradi ima i redovnih platiša.

Među firmama, najveći dužnik podgoričkog Vodovoda je gradsko preduzeće “Sportski objekti”, koje je za vodu dužno 133.622 eura.

Iz “Vodovoda” kažu da su od početka godine do 11. oktobra pokrenuli 3.587 postupaka prinudne naplate “za koje je zakonom zaštićen dug zastare za iznos od 1.123.679 eura za fizička lica”.

Preciziraju i da je od 1. januara do 11. oktobra pokrenuto 107 postupaka prinudne naplate za koje je Zakonom zaštićen dug od zastare za iznos od 60.804 eura za pravna lica.

Slična situacija je i u gradskoj “Čistoći”, a iz tog preduzeća kažu da su do posljednjeg dana septembra podnijeli 1.652 predloga za izvršenje protiv građana koji ne izmiruju svoje obaveze, kako potraživanja ne bi zastarjela.

Najveći dužnik među građanima “Čistoći” duguje 4.795, dok je najveći dug firme 101.593 eura.

Za 10 godina gotovo 18.000 utuženja

Iz Vodovoda, kojim rukovodi Aleksandar Nišavić, “Vijestima” su kazali da su najveći dužnici građani koji stanuju u starijim stambenim zgradama sa jednim vodomjerom, ali da se od njih “ne mogu naplatiti isključenjem”.

Preciziraju da potrošače iz te kategorije ne mogu isključiti “sve dok i jedan od stanara uredno plaća dažbine”

“Objekti koji imaju zajednički vodomjer su stare stambene zgrade, gdje postoji kvar kojem je nemoguće fizički prići i ukloniti ga. Ti potrošači, iz prethodno navedenih razloga, dobijaju mjesečne račune od 500 do 1.000 eura. Takođe, građani nijesu ažurni ni kada je u pitanju promjena vlasništva sa umrle osobe na nasljednika”, kazali su iz Vodovoda.

Prema podacima tog lokalnog preduzeća, tokom gotovo deset prethodnih godina pokrenuto je ukupno 17.488 tužbenih postupaka protiv građana, u iznosu od 4.516.891 eura.

“Takođe, za period od 1. januara 2015. do 11. januara 2024. godine pokrenuto je 1.301 postupaka prinudne naplate za koje je Zakonom zaštićen dug od zastare za iznos od 4.802.608,80 eura za pravna lica. Zbog velikih troškova na teret izvršnih dužnika i slanja opomena pred isključenje/utuženje veliki broj većih potrošača (pravna lica) su dovedeni u status redovnih platiša u 2024. godini”, rekli su iz tog gradskog preduzeća.

Pojasnili su da se, kod starih stambenih zgrada, potrošnja vode stanarima obračunava po broju prijavljenih članova domaćinstva.

“Kod novih stambenih zgrada, svaka stambena i poslovna jedinica ima ugrađen posebni vodomjer, smješten u zajedničkim prostorijama u objektu”, kazali su iz Vodovoda.

"Čistoća": Nakon utuženja, izmiruju se dugovi

Iz gradskog preduzeća “Čistoća” kažu da kroz utuženja štite potraživanja od zastare.

“U najvećem procentu, građani nakon utuženja, izmire svoje obaveze, kako u cjelosti, tako i kroz sklopljene sporazume, pa je od početka godine sklopljeno 414 sporazuma od kojih su 22 već realizovana u cjelini”, rekli su iz “Čistoće”.

Iz tog preduzeća su kazali da omogućavaju građanima izmirenje duga u ratama, sklapanjem odgovarajućeg sporazuma, a kojim se definišu uslovi.

“Prilikom potpisivanja sporazuma, korisnik je u obavezi da izmiri 20 procenata ukupnog iznosa duga, dok se ostatak izmiruje u 12 mjesečnih rata, uz obavezu redovnog plaćanja mjesečnih računa. Prilikom podnošenja predloga za izvršenje, primarni kriterijum nije period dugovanja, već visina duga koja, s druge strane, zavisi od visine iznosa mjesečnog računa”, kazali su iz “Čistoće”.

Napominju da ne uskraćuju svoje usluge korisnicima budući da su, kako su kazali, u pitanju poslovi od javnog interesa.

“Ističemo da su svi korisnici usluga, shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima i Odluci o održavanju čistoće, dužni da o promjenama koje se odnose na promjenu vlasništva ili kvadrature obavijeste ovo privredno društvo u roku od sedam dana od dana nastanka promjene, uz pružanje odgovarajućih dokaza”, poručili su iz preduzeća na čijem je čelu Denis Hot.

Zbog kvarova u starim zgradama rastu i računi

Podaci Vodovoda pokazuju da u njihovoj bazi ima približno 1.330 zajedničkih vodomjera. Iz tog preduzeća su kazali da prema važećim zakonskim propisima, vodomjeri u šahtovima su obavezni i predstavljaju razdjelnicu između spoljnih instalacija, a “koje su u nadležnosti privrednog društva”.

“... I unutrašnjih instalacija, koje su u nadležnosti stambene zgrade (skupštine stanara) ili vlasnika objekta. Znači, zbog starosti zgrade može doći do kvarova na unutrašnjim instalacija, u zgradi i van nje, do vodomjernog šahta, koje su u nadležnosti stanara. Ova pojava može uzrokovati uvećanu potrošnju, a samim tim i povećane račune za potrošače”, rekli su iz Vodovoda.

Kako ugraditi svoj vodomjer

Procedura za ugradnju sopstvenog vodomjera, kako su pojasnili iz Vodovoda, započinje predavanjem zahtjeva sa dokazom o vlasništvu stana.

“Preko internog vodomjera je potrebno sprovesti sve vodovodne instalacije u stanu. Ukoliko to nije moguće bez veće rekonstrukcije, odobrava se ugradnja dva ili više internih vodomjera. Podnosilac zahtjeva je u obavezi da u svojoj režiji pripremi sve građevinske radove (štemanje zida, skidanje pločica, malterisanje i ostale radove) i sprovede vodovodne instalacije do mjesta gdje je predvidio ugradnju i ugradi interni vodomjer”, kazali su.

Napominju da vodomjer mora biti nov i da ima ovjerenu garanciju, a žig na njemu, ističu, ne smije biti stariji od dvije godine. Kako su dodali, i mjesto za ugradnju vodomjera mora biti pristupačno za ugradnju, održavanje i očitavanje.

Nakon ugradnje internih vodomjera, pojašnjavaju, neophodno je pozvati referenta za vodovodne priključke.

“Da bi izvršio provjeru izvedenih radova i, ukoliko utvrdi da je sve u redu, pripremi račun za registraciju. Podnosiocu zahtjeva se izdaje račun za registraciju vodomjera (u iznosu 64,35 eura sa PDV-om po jednom vodomjeru)”, kazali su iz Vodovoda.