Koprivica šef ekipe za skank i cigarete?

Sin policijskog funkcionera označen organizatorom kriminalne grupe koja je švercerskim kanalima unosila ilegalne proizvode na teritoriju Evropske unije. Iz Specijalnog tužilaštva tvrde da je Strahinja Koprivica veće količine skanka kupovao od škaljarca Igora Krstovića, protiv koga je takođe podnesena prijava

56421 pregleda28 komentar(a)
Navodni šef krimi-ekipe: Strahinja Koprivica, Foto: Luka Zeković

Nikšićanin Strahinja Koprivica organizovao je kriminalnu grupu koja je prema tvrdnjama specijalnih tužilaca u države Evropske unije švercovala veće količine droge i cigareta.

Prema istim informacijama, juče uhapšeni sin penzionisanog, dugogodišnjeg funkcionera Uprave policije Duška Koprivice, skank je nabavljao od Zećanina Igora Krstovića, bliskog škaljarskom kriminalnom klanu.

“Do sada prikupljeni dokazi govore da je Koprivica, koji je označen organizatorom organizovane kriminalne grupe, nabavljao veće količine skanka od Krstovića, a potom ih švercerskim kanalima transportovao do Hrvatske. Osim toga, sumnjiči se da je sa istim pripadnicima OKG nabavljao veću količinu cigareta, koje je švercovao u zemlje Evropske unije”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

On tvrdi da su cigarete najčešće završavale u Hrvatskoj i Italiji.

Koprivici su lisice na ruke stavljene u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

U istoj akciji slobode su lišeni navodni pripadnici njegove kriminalne organizacije Blažo Đurković, Nikola Vukotić i Marinko Koprivica.

Nikola Vukotićfoto: Luka Zeković

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Krstović, koji je od ranije u Istražnom zatvoru.

Jedan od izvora “Vijesti”, kazao je da su njih trojica imali jasna zaduženja u klanu.

Iz SDT-a je zvanično saopšteno da su lišili slobode Strahinju i Marinka Koprivicu, Vukotića i Đurkovića.

“I protiv njih, kao i protiv I. K., koji je u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u drugom krivičnom predmetu, podnijeli krivičnu prijavu, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije”.

Jedan od lišenih slobode ispred sjedišta SPOfoto: Luka Zeković

Objasnili su da Strahinju Koprivicu, Krstovića i Đurkovića terete i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, ali i da dvojicu Koprivica terete i da su počinili dva krivična djela - krijumčarenje.

Sina dugogodišnjeg policijskog funkcionera terete i da je počinio dva krivična djela - nedozvoljena trgovina.

Jednog od uhapšenih sprovode na saslušanjefoto: Luka Zeković

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, na čijem čelu je Predrag Šuković, satima su juče pretresali kuće i objekte Koprivica u nikšićkom naselju Duklo, ali i nekretnine pripadnika te kriminalne grupe u gradu pod Trebjesom i u Podgorici.

Iz SDT-a, kojim rukovodi Vladimir Novović, kazali su da su tokom pretresa pronašli predmete važne za postupak.

Privođenje Krstovića nakon hapšenja u Budvifoto: Boris Pejović

Istraga

Hapšenje je rezultat višemjesečnih aktivnosti specijalnih tužilaca i pripadnika SPO, koji su čitali i prepiske sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, preko koje su se uglavnom i dogovorali kriminalni poslovi.

Da Koprivice iz Nikšića rukovode švercom cigareta iz Crne Gore ka Bosni i Hercegovini, “Vijesti” su objavile još u maju, na osnovu komunikacije koju je Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (Europol) još ranije dostavila.

Iz tih transkripata proizilazi da devet eura po paketu cigareta uzimaju Koprivice za siguran prolaz kombi vozila od Podgorice do Nikšića, a još šest eura i za obezbjeđenje ilegalnog tovara od grada pod Trebjesom do granice sa BiH.

U istim porukama navedeno je i da cigarete od Koprivica preuzima Trebinjac Radomir Ninković, zvani Rašo Letva.

Vijesti nemaju informaciju da li je on obuhvaćen istragom Specijalnog državnog tužilaštva.

“Vijesti” su u istom periodu objavile i da su pripadnici takozvanog policijskog narko-kartela pregovarali sa izvjesnim Strahinjom da im do granice sa Bosnom i Hercegovinom obezbijedi siguran prolaz kombija natovarenih cigaretama, koje bi u Trebinju, kako pišu, preuzeo Rašo Letva.

U tom kontekstu oni i pominju da je to posao izvjesnih Koprivica, a potom i objašnjavaju koliko ta nikšićka ekipa naplaćuje za obezbjeđivanje prolaza po paketu cigareta.

O tome su, preko tada zaštićene Skaj aplikacije, krajem juna 2020. godine razgovarali nekadašnji policajac Vladimir Bajčeta i još neidentifikovani član te ekipe, čiji je nadimak bio Zigi 29.

Zigi ga tada pita i jesu li mu rekli da može 100 (paketa) nedeljno da se uzima, a potom se i žali da se neko već ugradio u cijenu.

“Brate, bio sam prije sa Strahinjom. Na vezi sam sa kupcem, kupac je mog brata drug, neko se već ugradio u cijene. Prevoz do kupca je 9 e PG-NK, i 6 e do kupca. To lično rade Koprivice i rade to sa njihovom robom, oni uzimaju 400 nedeljno i rade transport do Raša letve iz TRB koji sve to kupuje... pa msm bolje išta nego ništa, pa ću kasnije ja pokušati da nam čupnem još makar po 100 nedeljno, to bi bilo sasvim korektno. Eto, to ti je sve 1/1 nema pametovanja, sve to ide ustaljeno već 15 godina i nema odstupanja”, šalje on Bajčeti i pita ga da li da potvrdi sve.

Nakon što Bajčeti objašnjava ko im je kupac cigareta, Zigi 29 piše i da oni koji su u tom poslu “svima daju na ler na sedam dana”.

Osoba koja na Skaju piše pod pseudonimom Zigi 29, u jednom od razgovora žalila se Bajčeti da im se Ninković ne javlja iako je tvrdio da mu šalju koliko mogu, jer mu “sve odgovara”, pa i cijena, a potom najavljuje da će sve to ispitati sa Strahinjom.

I potencira da to nije rizičan posao, jer “brate niko tu nikad nije pao samo ako je sve redovno plaćao”.

Nakon što mu se Letva prestao javljati, Zigi 29 sve svaljuje na Koprivice, optužujući ih da opstruiraju posao.

“Brate to sam tako i stavio i plaćamo Koprivicama skuplje i da ide sa njihovim, a naknadno ćemo još sa Strahinjom, ako ne daj Bože, pada, ali nema šanse, sve je plaćeno”, piše Zigi krajem juna 2020. godine.

U sljedećoj poruci nagovještava da u tom poslu, ipak, nisu dobrodošli:

“Brate, izgleda da Koprivice miniraju, da ne žele da se mi tu ubacimo, rekli su kupcu u trb (Trebinju) da me makne iz kontakata. I evo od juče me Strahinja izbjegava. Neće da me prihvati, kao nije mu stigao zahtjev, pa nije tu u Pg, itd... Vidjeću se ja danas sa njim, smeće špijunsko malo. I to ga lijepo pitam, smeta li mu, nego evo vidjeću ga danas, sve ti odma’ javljam”, navodi on.

Teški su na paru

U prepiskama pripadnika policijskog narko-kartela su i one u kojima Zigi 29 piše Bajčeti da su Koprivice teške na paru, uprkos činjenici da se bave brojnim ilegalnim poslovima od kojih jako zarađuju.

“Brate, oni jako rade i zeleno i bijelo i sadi travu i kamatu i zgrade, ma svašta, ali vole pare, ma u 10 centi sve gledaju”.