Za "peticu" je tako malo falilo

Košarkaši Budućnost Volija bili blizu da sruše evroligaša, dugo su kontrolisali situaciju protiv Crvene zvezde, a onda posustali u finišu - šampion je slavio 75:73 na krilima Nemanje Nedovića u meču koji su, kao i toliko puta u prošlosti, obilježili prekidi

8343 pregleda11 komentar(a)
Mekinli Rajt je odigrao fenomenalan meč, ali na kraju nije imao sreće da bude meč viner, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Umjesto praznika košarke, već viđeno - derbi koji je podsjetio na ružne scene iz 2019, stvari za koje se mislilo da su prošlost, ali i "plavo-bijeli" koji su se izdigli iz svega, odigrali veoma dobar meč protiv šampiona... Ipak, za veliki trijumf i pet od pet na startu falilo je tako malo...

Košarkaši Budućnost Volija pokazali su da mogu da igraju protiv Crvene zvezde, imali su šut za pobjedu, ali na kraju su poraženi 75:73 - u meču AdmiraBet ABA lige koji je prekidan zbog teško razumljivog ponašanja dijela navijača podgoričkog kluba.

Utakmica koja je donijela i cirkus u režiji predsjednika Crvene zvezde Željka Drčelića, ali i pražnjene dijela tribine u “Morači”, riješen je u samom finišu kada je Mekinli Rajt sa osam vezanih poena odgovarao na trojke na Namanje Nedovića, ali nije imao sreće da njegovo polaganje na devet sekundi i pri rezultatu 74:73 za goste završi u obruču...

- Teška utakmica i nije lako pričati nakon svega što se desilo... Čestitam igračima, dali su maksimum, posljednji atom snage i to bez Džuvona Morgana koji nam je bitan u rotaciji. Nemam šta da im zamjerim, bila je kvalitetna utakmica, ali nažalost na kraju nismo uspjeli. Imaćemo i mi nekad sreće, uz ovakav pristup doći će i pobjede - rekao je trener Budućnosti Andrej Žakelj.

foto: Sofascore

Plus četiri, a moglo je više

Semafor u “Morači” nakon prvog poluvremena pokazivao je plus četiri za domaćina, ali utisak je bio da je prednost Budućnosti morala da bude veća.

Momci Andreja Žakelja dominirali su u skoku (u prvoj četvrtini imali sedam ofanzivnih), uglavnom bili u vođstvu, a nakon trojke Flečera Megija i serije 8:0 početkom drugog kvartala imali i devet razlike (27:18). Ubrzo je crnogorski prvak stigao do plus 10, a kada je Zvezda uspjela da se vrati, “plavi” su imali odgovor.

Tako su do novih plus 10 stigli na četiri i po minuta do odmora kada je Megi iskoristio tri slobodna bacanja, a Nikola Tanasković lagano poentirao (35:25).

Ipak, uslijedila je nova serija beogradskog kluba i samo 37:33 pred odmor.

Drčelićeva predstava, trojka uz zvuk sirene

Loše je Budućnost ušla u meč nakon odmora. Zvezda je serijom 7:0 prvi put povela još od prve četvrtine, ali je Andrija Slavković ukrao loptu i položio, Megi ponovo pogodio trojku, a Kenan Kamenjaš donio novu lijepu prednost - 46:40.

Treća četvrtina trajala je mnogo duže nakon povrede Džoela Bolomboja i mini predstave predsjednika Crvene zvezde Željka Drčelića koji je odbijao da napusti našu najveću dvoranu nakon što je vjerovatno dobacio nešto sudijama.

Čovjek koji je naslijedio Nebojšu Čovića ubrzo je uz pratnju obezbjeđenja izašao iz “Morače”, a Tanasković i Alen Omić dominiali ispod reketa i održavali prednost, da bi Rajt uz zvuk sirene pogodio trojku za 58:52 pred odlučujućih 10 minuta.

Obračun Rajt - Nedović

A posljednja četvrtina donijela i košarkaški obračun Mekinlija Rajta i Nemanje Nedovića, ali i pomenuti prekid nakon što su pojedini navijači Budućnosti, poslije nekoliko upozorenja, nastavili da ubaciju svašta na teren. Sudije i gosti su otišli u svlačionicu, da bi se vratili tek nakon što je ispražnjen dio tribina.

U nastavku je Zvezdin bek pogodio čak četiri trojke, plej Budućnosti igrao maestralno i sa osam vezanih poena vodio svoj tim ka pobjedi. Ipak, nije imao sreće da njegovo polaganje na devet sekundi do kraja završi u košu, možda je u tom napadu bio i fauliran, ali sa tim pokušajem otišla je i posljednja šansa za pet od pet na startu sezone.

- Odigrali smo i nakon prekida dobre minute, tako da je teško reći kome je više smetala pauza - sportski je istakao Žakelj.

Njegov koelga sa druge strane Janis Sferopulos pohvalio je rivala.

- Moram da čestitam igračima, nije lako igrati protiv Budućnosti, ekipe koja je ima veliki kvalitet. Oba tima su mogla da slave na kraju. Dva detalja su odlučila - prvo naša odbrana, jer smo ostavili Bdućnost na 73 poena, a onda i Nemanja Nedović. Napravio je razliku, bio fenomenalan - rekao je Zvezdin trener.

Ima Budućnost za čim da žali, ali vjerovatno je i shvatila da ima tim za velike pobjede i ravnopravnu borbu sa ekipom koja je Evroligu otvorila sa 3-1.

Podgoričani već u srijedu (19.30) imaju novi izazov - u Evrokupu dočekuju Bahčešehir naših Dejana Radonjića i Marka Simonovića.

BUDUĆNOST VOLI - CRVENA ZVEZDA 73:75 (17:16, 20:17, 21:19, 15:23)

Podgorica - Dvorana “Morača”. Gledalaca: 4.210. Sudije: Pukl (Slovenija), Radojković, Hadžić (Hrvatska).

Budućnost Voli: SULEJMON 5, Ilić 2, Megi 12 (3-3), SLAVKOVIĆ 3 (2-1), TANASKOVIĆ 8 (4-4), FEREL 5 (1-1), Jovanović 3, Drežnjak, Omić 9 (4-1), Rajt 20 (2-2), Azubuike, KAMENJAŠ 6.

Crvena zvezda: MILER-MEKINTAJER 13 (6-5), KENAN 6 (1-1), Teodosić 6 (4-3), Mitrović, Lazić, KALINIĆ 5 (6-3), BOLOMBOJ 8, DAUM 3, Gedraitis 7 (2-1), Plavšić 3 (2-1), Nedović 24, Dos Santoš.