Ne zaboravite: Pet stvari koje ne smijete da žrtvujete zbog ljubavi

U vezi biste trebali osjećati podršku, ljubav i poticaj da postanete bolja osoba, a ne da se osjećate loše

1895 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljubav i veze trebali bi ići u smjeru zajedničkog rasta i sreće, ali nekad se zbog njih možemo osjećati iscrpljeno i kao da se gušimo. U svakoj vezi trebali biste osjećati podršku, ljubav, ohrabrenje i poticaj da postanete bolja osoba, a ne da se u vezi osjećate loše.

Ako zbog ljubavi morate žrtvovati bilo koju od idućih pet stvari, možda biste trebali da razmislite o tome je li ta osoba prava za vas.

Slobodu

Ako stalno morate da se javljate svom partneru ili se osjećate krivim što idete negdje sa prijateljima ili porodicom, to pokazuje da vašem partneru nedostaje samopouzdanja. Posesivno ponašanje gotovo uvijek ukazuje na izrazitu nesigurnost, što često proizlazi iz nekih trauma proživljenih u djetinjstvu, poput napuštanja ili nemara roditelja.

Iako ta osoba zaslužuje ljubav i pažnju, za nju je najbolje da sama izliječi te traume, što znači da biste je jednostavno trebali pustiti. Ponašanje u kojem vas neko želi kontrolisati sugeriše da se ta osoba ne osjeća dobro u vlastitoj koži i ona to treba da riješi prije nego što se obaveže na bilo kakvu dugoročnu vezu.

Sebe

Nikada se nemojte mijenjati zbog nekog drugog; prava osoba će vas voljeti onakvima kakvi jeste. Takođe, prava osoba nikada ne bi željela da se promijenite jer ona iskreno voli vašu istinsku suštinu, a da ne morate ništa mijenjati.

Svaka veza zahtijeva male kompromise, recimo da odete u restoran koji vaš partner želi da proba umjesto u onaj u koji ste vi željeli da idete. Međutim, ne biste trebali da mijenjate vašu posebnost ili uvjerenja zbog nekog drugog. Budite svoji bez izvinjenja, a ako vas partner ne može prihvatiti takve kakvi jeste, onda on nije onaj pravi.

Sreću

Ako neko ne čini vaš život ljepšim i ne doprinosi vašoj sreći, koja je onda uloga te osobe u vašem životu? Ako se zbog partnerovog ponašanja stalno osjećate loše, onda je vrijeme da prekinete vezu. Potreban vam je neko ko će odgovarati vašoj energiji i unijeti energiju u vaš život, a ne neko ko će sisati energiju iz vas.

Naravno, i partner će imati loše dane, ali ako osoba ne može sama da pronađe sreću niti da vas usreći, onda morate da ju pustite. Ta osoba treba da se usredsredi na to da sebi daje više ljubavi radi vlastitog unutrašnjeg iscjeljenja, a ne na vezu.

Svoje snove

Idealna ljubav uključuje ljude koji su na istoj misiji i koji se međusobno podržavaju na svakom koraku. Ili samo dvoje ljudi s različitim snovima, koji se međusobno bodre i podržavaju. Nemojte se ustručavati da prekinete vezu ako nemate nekoga ko je na istom putu kao vi ili nekoga ko vas gura naprijed. Ono što želite od života čini veliki dio onoga što jeste i ne treba vam neko ko umanjuje ili odbacuje vaše ciljeve.

Unutrašnji mir

Uz svog partnera trebali biste imati duboki osjećaj umirujuće ljubavi koja vas potiče da zaboravite na haos oko sebe. Ako se uz partnera većinu vremena osjećate tjeskobno, nervozno ili ljutito, to će vas samo iscrpiti i učiniti da postanete osjetljivi na negativnu energiju. Vaš partner trebao bi imati mir u sebi i odražavati ga i na vas.