DRI: Uslovno mišljenje na finansijsku reviziju i reviziju pravilnost poslovanja Ujedinjene za 2023.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Ujedinjena u poslovnim knjigama evidentirala troškove u ukupnom iznosu od 7.559,72 eura, koji nisu pravdani adekvatnom i potpunom dokumentacijom

2059 pregleda0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je uslovno mišljenje na finansijsku reviziju i reviziju pravilnost poslovanja Ujedinjene Crne Gore za 2023. godinu.

Mišljenje je donio nadležni Kolegijum DRI-a u sastavu: Predsjedavajući Senatu DRI-a, senator Nikola N. Kovačević (rukovodilac) i senator Zoran Jelić (član).

Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Ujedinjena u poslovnim knjigama evidentirala troškove u ukupnom iznosu od 7.559,72 eura, koji nisu pravdani adekvatnom i potpunom dokumentacijom.

"Revizijom pravilnosti Ujedinjene Crne Gore utvrđene su neusklađenosti poslovanja Partije sa zakonima i drugim propisima, koji se odnose na nedosljednu primjenu odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o radu, Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca Izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje", saopštio je DRI.

U odnosu na odredbu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koja između ostalog definiše da se sva plaćanja troškova izborne kampanje moraju vršiti sa posebnog žiro računa, Ujedinjena je sa redovnog računa isplatila sredstva u iznosu od 8.269,00 eura, koja se odnose na dio izbornih troškova Koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

"Kada je riječ o načinu i upotrebi sredstava za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija u političkim subjektima, Partija je sa računa ženske organizacije utrošila sredstva u iznosu od 4.085,09 eura, koja nije iskazala kao trošak u predmetnom Izvještaju, dok je predsjednik Partije donio Odluku o upotrebi sredstava sa računa ženske organizacije u suprotnosti sa Statutom ženske organizacije. Izvještaji sa službenog puta po osnovu isplate troškova dnevnica za službena putovanja u zemlji i inostranstvu nijesu sačinjavani shodno Uredbi. U odnosu na Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, Partija nije izvršila uplatu poreskih obaveza, koje je evidentirala i obračunala u iznosu od 21.741,65 eura, a koje se odnose na obaveze za poreze, prireze i doprinose za naknade za zaposlene i lica koja su angažovana po osnovu ugovora o djelu i po osnovu zakupa poslovnih prostora od fizičkih lica. Prilikom zapošljavanja dva lica, Partija nije obavještavala Zavod za zapošljavanje o slobodnom radnom mjestu shodno obavezama iz Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. U postupku revizije, Partija nije prezentirala dokaze o radno – pravnom statusu za većinu angažovanih lica, a obzirom da je na ugovorene naknade vršen samo obračun poreza na lična primanja, DRI nije mogla utvrditi da li je isti pravilno izvršen, budući da se poreske obaveze ne obračunavaju na isti način za lica u radnom odnosu i nezaposlena lica", piše u saopštenju.

DRI navodi da je Ujedinjena u 2023. godini ostvarila prihode u iznosu od 162.396,57 eura, što je za 67,41 odsto više od planiranih prihoda (plan 97.000,00 eura), dok je rashode ostvarila u iznosu od 131.597,60 eura, što je za 36,29 odsto više od planiranih rashoda (plan 96.550,00 eura). DRI je preporučio toj partiji da izvrši korekciju Finansijskog plana u slučaju ostvarivanja prihoda i rashoda u značajno većem ili manjem iznosu u odnosu na plan.

Ujedinjena Crna Gora, kao subjekt revizije je dužna da do 17. novembra dostavi DRI-u Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine i Izvještaj o realizaciji preporuka.

Izvještaj se dostavlja na upoznavanje Skupštini i parlamentarnom Odboru za antikorupciju, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije, shodno Protokolu o saradnji.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Ujedinjene Crne Gore za 2023. je dostupan na internet stranici DRI-a.