Kroz debatu učili o EU

Održan EUbuzz Info dan za srednje škole iz južnih opština

2740 pregleda0 komentar(a)
Debateri imali priliku da nauče o Evropskoj uniji, Foto: Boris Sekularac

EUbuzz Info dan za srednje škole iz južnih opština održan je juče, u Budvi, u okviru istoimene kampanje, a koja ima za cilj da mladima približi teme Evropske unije (EU) i podstakne ih na kritičko promišljanje, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Iz resora na čijem je čelu Maida Gorčević, saopšteno je da je gotovo 40 članova debatnih klubova srednjih škola iz Budve, Bara, Kotora, Tivta i Herceg Novog imalo priliku da saznaju kako funkcioniše EU.

“EUbuzz kampanja je počela 7. oktobra organizovanjem Info dana u Podgorici. Potom smo u Beranama imali Info dan 14. oktobra za škole sa sjevera, a danas smo u Budvi, gdje smo okupili škole sa juga. Možemo reći da je u toku svojevrstan EUbuzz karavan, koji ima za cilj da mladima predstavi Evropsku uniju na jedan drugačiji, njima prijemčiviji način, motiviše ih da postanu aktivni članovi svoje zajednice i kritički promišljaju svijet koji ih okružuje”, pojasnila je juče Jelena Kulidžan iz projekta EU4ME.

Debateri i debaterke su imali priliku i da nauče nove vještine važne za uspješno debatovanje o Evropskoj uniji, tokom predavanja koje je održao voditelj Debatnog programa Crne Gore Krsto Vuković.

“Najbolji efekti u procesu usvajanja znanja najčešće dolaze problematizacijom predmetnih tema, odnosno, kritičkim promišljanjem pro et contra. U EUbuzz kampanji debatni formati će imperativno postaviti zahtjeve usvajanja znanja i ključnih informacija o funkcionisanju EU i pozicioniranju Crne Gore u integrativnim procesima, ali ne manje važno, biće i podizanje svijesti o demokratiji, vladavini prava, odgovornosti i drugim vrijednostima i standardima koje usvajamo na ličnoj ravni kao građani”, rekao je Vuković.

Edukativnu EUbuzz kampanju sprovode Ministarstvo evropskih poslova (MEP) i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) kroz projekte EU4ME i Evropska kuća.