Ne postoje porodična savjetovališta

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio osnivanje u tri regiona, s obzirom na porast problema

4396 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori nemaju bračna i porodična savjetovališta, a propisima nije ni regulisano postojanje i funkcionisanje ovih važnih servisa.

To je zaključak zaštitnika ljudskih prava i sloboda, čiji je Sektor za djecu, mlade i socijalnu zaštitu posjetio podgorički Dom zdravlja, odnosno Centar za mentalno zdravlje i Savjetovalište za brak i porodicu.

Zaštitnik je Ministarstvu zdravlja preporučio da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje razmotri mogućnost osnivanja porodičnih/bračnih savjetovališta u tri regiona ‒ sjevernom, centralnom i južnom. Taj resor dužan je da im u roku od 30 dana dostavi izvještaj o preduzetim i planiranim aktivnostima u vezi sa tom preporukom.

“Na osnovu raspoloživih podataka, zapaža se da savjetovalište ne funkcioniše na pravi način i u punom kapacitetu, iako ima određeni broj stručnih lica koji djelimično obavljaju posao savjetovanja i psihološke terapije, međutim, evidentni su problemi u ‘održavanju’, odnosno finansiranju savjetovališta”, piše u dokumentu.

Jedini pokušaj uspostavljanja usluga u ovom domenu zapažen je u Podgorici - Domu zdravlja, koji je prepoznao potrebu i važnost ovog oblika pomoći, te je ustanovljen tim koji u određenoj mjeri obavlja savjetodavno‒terapeutski rad u oblasti porodične i bračne problematike. Način funkcionisanja savjetovališta koje (formalno) postoji u Podgorici nije održiv”, smatraju u instituciji Zaštitnika.

Zaštitnik zapaža porast konfliktnih razvoda braka, sa narušenom porodičnom i partnerskom psihodinamikom, a što se nužno reflektuje na sve članove porodice, naročito na djecu, kao i da se dugo trajanje problema i nepostojanje prave podrške odražava na mentalno zdravlje svih članova.

“Naime, Zaštitnik je zapazio, a na osnovu velikog broja predmeta koje je imao u radu, a koji se tiču konfliktnih razvoda braka, te nemogućnosti da se prevaziđu partnerski problemi, da centri za socijalni rad koji vrše savjetodavni rad, u kompleksnim slučajevima nemaju stručne kapacitete za pomoć porodicama kojima je potreban i psihoterapeutski rad, kako bi prevazišli probleme, unaprijedili roditeljske kapacitete, te stekli nova znanja i vještine u oblasti roditeljstva”, zaključuju u instituciji Zaštitnika.

Tvrde i da bi uspostavljanje specijalizovanog savjetovališta bilo od velikog značaja za građane kojima je neophodna podrška bračnog/porodičnog terapeuta.