Još se ne zna kad će se primjenjivati novi sistem za putovanja u EU

Uvođenje elektronske pasoške kontrole ulaska i izlaska putnika koji nisu državljani Unije trebalo je da počne da se primjenjuje od 10. oktobra

2160 pregleda0 komentar(a)

Iako su nova pravila za putovanja u Evropsku uniju, za putnike koji nisu državljani Unije, bila najavljena za 10. novembar, od toga se odustalo, makar za sad. Zbog čega, Televizija Vijesti pitala je vršiteljku dužnosti generalne direktorice Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Snežanu Radović.

"Ne znamo kad će da krene novi sistem, iz razloga što su na sastanku ministara poslova zemalja EU i šengenskog prostora pojasnili da još nijesu spremni za EES sistem. Kad će biti spremni, ne znamo jer jednostavno previše je graničnih prelaza, ne radi se samo o aerodromima, i svaki od njih mora biti spreman, što sada nije slučaj".

Napominjemo da je najavljeno uvođenje dva sistema, EES (Entry/Exit System) i ETIAS sistem koji podrazumijeva izdavanje putne dozvole po cijeni od sedam eura. Bilo je planirano da ETIAS počne nakon pola godine od uvođenja EES sistema.

"EES sistem je sistem koji digitalizuje naše fajlove, i podrazumijeva korake kada stignete na prvi aerodrom EU ili šengena, npr. vi odete u Prag, stižete na aeordrom, prilazite službeniku, kamera je ispred vas, fotografišu vam lice, uzimaju otiske vaših prstiju, pogledaće pasoš i poželjeće vam ugodan boravak," ističe Radović.

"ETIAS sistem znači da ćemo prije putovanja popunjavati određeni formular, putem mobilne aplikacije, uplatiti sedam eura ako imamo više od 18 manje od 70 godina i to će važiti ili tri godine ili do isteka pasoša", pojašnjava.

Radović navodi da je planirano da prvo zaživi EES sistem, pa ETIAS.