Gorčević: Vraćen optimizam za članstvo u EU

Ministarka evropskih poslova u Austriji imala bilateralne sastanke sa zvaničnicima država članica Evropske unije

3448 pregleda0 komentar(a)
Gorčević i Sijarto, Foto: MEP

Crna Gora je, uprkos dugom čekanju, ove godine povratila zamah sa značajnim napretkom ka zatvaranju poglavlja, što je ponovo pokrenulo optimizam za članstvo u Evropskoj uniji (EU), rekla je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčević je, na marginama „Evropa Samita“ u organizaciji Instituta regiona Evrope koji je održan u austrijskom gradu Salcburgu, imala niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima država članica EU.

Gorčević se susrela se sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, austrijskom saveznom ministarkom za EU i ustav Karolinom Etštadler, kao i sa ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Hrvatske Šimetom Erlićem i ministrom kohezije i regionalnog razvoja Slovenije Aleksanderom Jevšekom.

Gorčević je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), sagovornike upoznala sa napretkom Crne Gore u pregovaračkom procesu i uspješno završenom Reformskom agendom za Plan rasta za Zapadni Balkan.

„Uprkos dugom čekanju, Crna Gora je povratila zamah ove godine sa značajnim napretkom ka zatvaranju poglavlja, što je ponovo pokrenulo optimizam za članstvo u EU“, rekla je Gorčević.

Ona je kazala da Crna Gora ove godine treba da održi treću Međuvladinu konferenciju i kruniše uspješnu prvu godinu rada Vlade zatvaranjem četiri pregovaračka poglavlja.

Tome je, kako je dodala, prethodio period stagnacije i ovo je prvi put nakon sedam godina da Crna Gora privremeno zatvara poglavlja.

„Očekuje se da će se to dogoditi na međuvladinoj konferenciji sa EU do kraja decembra“, objasnila je Gorčević.

Kada je u pitanju Reformska agenda za Plan rasta, Gorčević je objasnila da je Crna Gora pripremila set reformi, ali i niz projekata koji su uključeni u ovaj dokument i koji će biti finansirani sa 383 miliona EUR, koje su opredijeljene za Crnu Goru do 2027. godine.

„Prva tranša se očekuje već do kraja godine, a pored toga, Crna Gora će se uskoro pridružiti Jedinstvenom području za plaćanje u eurima - SEPA, pojednostavljujući prekogranične finansijske transakcije i unapređujući poslovanje i dodatno privući kompanije iz EU“, kazala je Gorčević.

Sijarto je, kako se navodi, pozdravio trud i zalaganje Crne Gore i veliki napredak u pregovaračkom procesu i kazao da je za Crnu Goru situacija sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja jasna.

Navodi se da Mađarska priprema Međuvladinu konferenciju na kojoj će, u toku njihovog predsjedavanja Savjetom EU, Crna Gora zatvoriti četiri poglavlja.

On je dodao da je jedan od najvažnijih ciljeva mađarskog predsjedavanja proširenje EU na Zapadni Balkan.

Eštadler je rekla da se Austrija zalaže za pristup zasnovan na zaslugama, a, kako je dodala, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i vjerujem da može postati 28. članica Unije do 2028. godine.

„Prijem Crne Gore u Uniju može biti motivacija i primjer ostalim državama kandidatima kako ne bi izgubili vjeru u proces i vidjeli da je proširenje moguće“, kazala je Etštadler.

Sa Erlićem je Gorčević razgovarala o transformaciji IPA u regionalne fondove i kako se pripremiti za to što državu očekuje nakon članstva.

Erlić je kazao da je neophodno ojačati administrativne kapacitete kako bi se odgovorilo na izazove regionalnih fondova i iskoristila sva EU sredstva koja su stavljena na raspolaganje.

On je poručio da model Hrvatske može biti primjenjiv i za Crnu Goru jer se pokazao kao uspješan, a po odobrenim sredstvima Hrvatska je među prvima u EU.

„Hrvatska je primjer da članstvo u EU ima transformativnu moć, a mi želimo sve susjedne države u EU. To je garancija sigurnosti koja je potrebna Uniji, ali i državama kandidatima“, rekao je Erlić.

Navodi se da je Jevšek ponudio pomoć Slovenije u oblasti kohezione politike kako bi se Crna Gora pripremila za ono što dolazi nakon punopravnog članstva – regionalni fondovi koji donose mnogo više prilika i novca.

On je kazao da je Slovenija spremna da podijeli znanje i iskustvo u oblasti EU fondova kako bi se ojačali kapaciteti crnogorske administracije.

Iz MEP-a su rekli da je Gorčević razgovarala i sa podsekretarkom u Ministarstvu vanjskih poslova Letonije, Igridom Levrence, kao i direktorom Agencije za ekonomsku saradnju i razvoj Diterom Hempelom.

Gorčević je sa njima razgovarala o ekspertskoj pomoći koja je Crnoj Gori potrebna u svim oblastima jer su kapaciteti kojima raspolaže ograničeni, a pred državom je ogroman posao kako bi zatvorila sva pregovaračka poglavlja i pripremila se za članstvo.