Mundijal prijateljstva u Ulcinju: Posađeno „Balkansko drvo mira“

Treći mundijal po redu okupio je brojne sportske legende iz svih krajeva bivše Jugoslavije

4035 pregleda0 komentar(a)
Foto: Samir Adrović

U okviru Mundijala prijateljstva, koji se od 20. do 23. oktobra održava u Ulcinju, učesnici su danas na zelenoj površini pored novog stepeništa koje povezuje Pristan i nekadašnji hotel Galeb, posadili maslinu simbolično nazvanu „Balkansko drvo mira“.

Treći mundijal po redu okupio je brojne sportske legende iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Inicijator i glavni organizator ulcinjski privrednik, humanista i bivši košarkaš i sportski radnik Pavle Pajo Pepđonović pozvao je sportiste iz svih balkanskih zemalja da zajedno sa njim posade stablo.

foto: Samir Adrović

Pozvao je Mirsada Fazlagića, Stanislava Karasija, Iva Daneua, Koča Dimitrovskog, Ivana Gudelja, Ljubomira Radanovića, Miodraga Perunovića....

„Nećemo samo mi pobrojani baciti grumen zemlje. To ćemo učiniti svi jer je ovo velika stvar, veliki čin i za istoriju, za albume, za vječnost. Zato molim sve za malo strpljenja kako bi svi prošli pored drveta da bacimo grumen zemlje i da nam to ostane u uspomeni“, kazao je Pepđonović.

Na ceremoniji govorili su još pjesnik i humanista iz Bara Rajko Joličić, ulcinjski publicista i novinar Mustafa Canka i prof Ismet Karamanaga.

foto: Samir Adrović

Mundijal, koji se završava danas, održava se pod motom „Samo nam je ljubav potrebna“.

Nakon ceremonije na uskom platou sa parkom, koji je bio mali da primi sve posjetioce, učesnici Mundijala uputili su ka hotelu „Palata Venecija“ u Starom gradu, gdje će biti služena tradicionalna ulcinjska jela i pića.

Starograđanin Ismet Karamanaga kasnije je sa sportistima obišao muzejski kompleks i ispričao im dio istorije vezane za drevni grad, koji postoji 2,5 milenijuma i jedan je od najstarijih gradova na Jadranu.