Na planini Vojnik zasađeno 11 hiljada sadnica

U akciji, kojom je formalno počeo projekat „Boranka“, učestvovalo oko 140 volontera

3655 pregleda2 komentar(a)
Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

U akciji pošumljavanja, koja je organizovana kroz projekat Saveza izviđača Crne Gore (SICG), na planini Vojnik zasađeno je 11 hiljada sadnica, saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Iz Uprave su kazali da je u akciji učestvovalo oko 140 volontera iz različitih institucija i da je akcijom formalno počeo projekat „Boranka“ Saveza izviđača. „Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, kao najvažniji partner projekta SICG, otpočela je sa pošumljavanjem planine Vojnik sadnicama crnog bora, kada je za dva dana posađeno 11 hiljada komada sadnica, na radnoj površini od preko četiri hektra“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u akciji učestvovali zaposleni u delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Vojsci Crne Gore, dobrovoljci, izviđački odredi i brojni drugi volonteri.

„Aktivno učešće u tom projektu uzeli su službenici Područne jedinice Nikšić Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, pri čemu je samom pošumljavanju prethodila priprema radne površine – sakupljanje krupnijih grana, biljnog materijala, čišćenje terena“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su podsjetili da je, u julu 2022. godine, ta lokacija bila zahvaćena velikim požarom u kojem je uništeno oko 200 hektara državnih i blizu 250 hektara privatnih šuma.

„U skladu sa tim, a nakon izvršene primarne faze sanacije – doznake, realizacije opožarene drvne mase putem javnog poziva i pripreme terena, pristupilo se realizaciji pošumljavanja“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima su rekli da su u rasadniku „Trebaljevo“ u Kolašinu obezbjedili besplatnih 20 hiljada komada sadnica crnog bora za SICG i realizaciju projekta „Boranka“.

Oni su kazali da će narednih dana biti nastavljene akcije pošumljavanja na drugim lokacijama na planini Vojnik, kako bi se što prije sanirala šteta prouzrokovana šumskim požarom iz 2022. godine.

„Uprava će nastaviti aktivno da radi na obnavljanju crnogorskih šuma i nastojaćemo da u što većoj mjeri izvršimo pošumljavanje brojnih opožarenih površina, a sve u cilju unapređenja šumskog fonda Crne Gore“, navodi se u saopštenju.