Dobio posao za toplifikaciju Pljevalja, pa postao direktor Rudnika uglja

Prije nego je imenovan za izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja, Nemanja Laković, bio je vlasnik kompanije "Synergy Tech" iz Beograda koja je dobila 2,5 miliona eura vrijedan posao za toplifikaciju Pljevalja

20553 pregleda38 komentar(a)
Laković, Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja (RUP), Nemanja Laković, prije imenovanja na tu funkciju bio je vlasnik i direktor kompanije "Synergy Tech" iz Beograda, koja je u konzorcijumu sa firmom "Roto-Term", dobila 2,5 miliona vrijedan posao toplifikacije Pljevalja, pokazuju podaci koje je prikupio BIRN.

Ugovor o toplifikaciji Pljevalja je 7. novembra 2022. godine sklopljen sa državnom kompanijom Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), koja je stoprocentni vlasnik Rudnika uglja. Ugovorom je predviđeno da konzorcijum izradi glavni projekat i tehničku dokumentaciju primarnog toplovoda od Termoelektrane Pljevlja (TE Pljevlja) do grada kao i prvu fazu primarnog toplovoda u dužini od oko 2,3 kilometra.

Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja je 30. aprila za izvršnog direktora jednoglasno imenovao Lakovića, koji je od 5. aprila bio vršilac dužnosti direktora kompanije. Istoga dana kada je imenovan za vršioca dužnosti direktora Rudnika uglja, Laković je kompletno vlasništvo u firmi "Synergy Tech" prenio na drugu osobu.

Iz Rudnika uglja i EPCG nijesu odgovorili na pitanja BIRN-a da li Lakovićevo imenovanje predstavlja konflikt interesa.

Iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) kazali su BIRN-u da će pokrenuti postupak po službenoj dužnosti u cilju utvrđivanja postojanja eventualnog sukoba interesa u vezi sa imenovanjem Lakovića na poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja.

Posredstvom zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama BIRN je u junu od Rudnika uglja, između ostalog, tražio ugovore i spisak zaposlenih sa njihovim zvanjima. U rješenju koje je potpisao Laković iz te kompanije su odgovorili da takve informacije predstavljaju poslovnu tajnu "pa ih u ovom momentu ne mogu dostaviti".

Za Lakovićevu firmu predviđen milion

Elektroprivreda Crne Gore je 9. avgusta 2022. godine raspisala javni poziv za toplifikaciju Pljevalja, a odluka o izboru najpovoljnije ponude donijeta je 3. novembra te godine.

Konzorcijum koji čine "Roto-Term" i "Synergy Tech" jedini se javio na tender sa ponudom od 2,495 miliona bez PDV-a, koji iznosi dodatnih pola miliona.

U tenderskoj dokumentaciji tada je navedeno da procentualno učešće beogradske kompanije u poslu iznosi 40 odsto, što je gotovo milion eura. Nosilac konzorcijuma je pljevaljska kompanija "Roto-term" sa učešćem od 54 odsto, a ostatak se odnosi na podugovarače radova.

Ugovorom je definisan rok od 160 radnih dana za izradu glavnog projekta, dok je rok za izgradnju toplovoda 240 dana od dana uvođenja u posao.

Prilikom potpisivanja ugovora, kojem je prisustvovao i Laković, tadašnji direktor EPCG Nikola Rovčanin, rekao je da je toplifikacija Pljevalja projekat koji se čekao 40 godina.

"Nadam se da ćemo već 2024. godine postojeću gradsku infrastrukturu imati priključenu na toplovod Teromoelektrane Pljevlja kao izvor i da će Opština Pljevlja širiti sekundardnu mrežu u godinama pred nama", rekao je tada Rovčanin.

Početak izgradnje toplovoda ozvaničen je 29. jula, kada su premijer Milojko Spajić i ministar energetike Saša Mujović bili u radnoj posjeti Pljevljima. Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović tada je rekao da se završetak izgradnje prve faze primarnog toplovoda očekuje tokom 2025. godine. On je tada naveo i da će prva faza donijeti toplifikaciju za uži centar grada.

Uoči imenovanja za direktora privatnu firmu prenio na drugog

U Lakovićevoj biografiji koja je objavljena na sajtu Rudnika uglja Pljevlja, navodi se da je taj Pljevljak profesionalnu karijeru počeo u porodičnoj kompaniji "Elcom" iz Pljevalja, da bi od 2008. do 2011. godine radio kao generalni menadžer u beogradskoj firmi "Notham System" koja se bavila poslovima u građevinskom sektoru.

Laković je tri godine bio direktor kompanije "OIP Engineering ltd", da bi od maja 2015. do aprila 2024. godine bio direktor beogradske kompanije "Synergy tech", koja je bila angažovana na projektima u energetskom sektoru Srbije i Hrvatske. Navodi se i da je radio kao šef kabineta Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja.

"U bogatoj karijeri Laković je izgradio reputaciju odgovornog poslovnog čovjeka, sposobnog da upravlja projektima od planiranja do realizacije. Posjeduje vještine uspješnog upravljanja procesom javnih nabavki, ljudskim resursima i finansijskim tokovima kompanije, kao i sposobnosti za prepoznavanje i angažovanje stručnih kadrova za realizovanje specifičnih projekata i izrazite komunikacione i pregovaračke vještine", naveli su tada iz Rudinika uglja.

Prema finansijskom izvještaju za prošlu godinu, koji je predat srpskoj Agenciji za privredne subjekte, kompanija "Synergy Tech" ostvarila je prihod od oko 1,6 miliona eura uz neto profit od 35 hiljada, a imala je prosječno 19 zaposlenih.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, Laković je 5. aprila ove godine kompletno vlasništvo u kompaniji prenio na Stevana Popevića.

Zahtjev za promjenu vlasništva Agenciji za privredne registre podnijet je 3. aprila, dva dana prije nego što će biti imenovan za vršioca dužnosti direktora Rudnika uglja.

Zakonom o sprečavanju korupcije definisano je da je osoba koja je vlasnik privrednog društva dužna da u roku od 30 dana od dana imenovanja na javnu funkciju, prenese svoja upravljačka prava u tim subjektima na drugu osobu kako bi ih to lice u svoje ime, a za račun javnog funkcionera vršilo do prestanka njegove javne funkcije.

Politikolog na čelu Rudnika uglja

Laković se jedini prijavio na konkurs za izvršnog direktora, koji je Rudnik uglja raspisao 17. aprila ove godine, a koji je trajao pet dana. Uslovima konkursa bilo je propisano da kandidat mora imati najmanje VII-1 stepen stručne spreme iz društvene ili tehničke struke, 240 CSPK (crnogorski sistem prenosa kredita), kao i radno iskustvo od pet godina.

U odluci o imenovanju iz Rudnika uglja su saopštili da je Laković diplomirao na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu. Iz te kompanije nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a za dostavljenjem dokaza o ispunjenosti uslova traženih konkursom.

Iz beogradskog Fakulteta političkih nauka BIRN-u su kazali da je Laković upisao fakultet u školskoj 1998/99. godini, a da ga je završio 12. jula 2012.

"Nastavni predmeti nisu izraženi ESPB (evropski sistem prenosa bodova) kreditima jer je studije upisao prije stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. godine kojim su u sistem visokog obrazovanja uvedeni ESPB krediti", naveli su u odgovoru.

Laković i Mujovićfoto: Goran Malidžan

Lakovića je na mjesto direktora izabrao Odbor direktora čiji je tadašnji predsjednik bio funkcioner Nove srpske demokratije Milan Lekić. Lekić je bivši izvršni direktor Rudnika uglja, protiv kojeg je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u junu 2023. godine pokrenulo istragu zbog sumnje da je nanio štetu crnogorskoj kompaniji ugovorom o prodaji mrkog uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) po cijeni od 28,8 eura po toni, što je višestruko niža cijena od tržišne.

Vrijednost ugovora iznosila je 1,1 miliona eura i njime je bilo predviđeno da se isporuči 40 hiljada tona uglja.

Lekić je tada demantovao da je bilo zloupotreba, navodeći da je cijena od 28,8 eura definisana shodno tada važećoj Odluci o utvrđivanju cijena za industrijsku, opštu i široku potrošnju.

Državna revizorska institucija (DRI) je 10. jula ove godine dala negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja i pozitivno mišljenje na reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja RUP-a za 2023. godinu.

Iz DRI su tada upozorili da su tokom 2022. i 2023. godine radna mjesta u Rudniku popunjavana bez raspisivanja konkursa već su preuzimani radnici od drugih poslodavaca. U izvještaju se, između ostalog, navodi da su utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o rudarstvu, Zakonom o radu, Zakonom o javnim nabavkama kao i brojnim uredbama i pravilnicima o poslovanju.

Rudnik uglja je prošlu finansijsku godinu završio sa plusom od 15,2 miliona eura, a ukupna neraspoređena dobit na kraju te godine iznosila je 41,2 miliona eura. Za prvu polovinu ove godine kompanija je imala minus od 3,8 miliona eura.

Laković je na svečanoj sjednici organizovanoj povodom 24. septembra Dana rudara Crne Gore kazao da je takav rezultat bio izazvan produženim remontom Termoelektrane. On je naveo da će zbog ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, koja će u 2025. dovesti do zastoja u isporuci uglja od osam mjeseci, prihodi Rudnika uglja biti manji za oko 48 miliona eura.

ASK pita Lakovića za izvještaj o imovini

Iz Agencije su naveli i da Laković, kao javni funkcioner, ASK-u nije dostavio izvještaj u roku od 30 dana po stupanju na javnu funkciju, zbog čega će protiv njega pokrenuti odgovarajući postupak.

Zakonom o sprečavanju korupcije predviđena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura za javnog funkcionera koji u roku od 30 dana od dana na stupanju na funkciju ne podnese Agenciji izvještaj o svojoj imovini i prihodima, kao i o imovini i prihodima bračnog i vanbračnog supružnika i djece ako žive u zajedničkom domaćinstvu, prema stanju na dan imenovanja.