„Heroj nacije” u Tivtu

Predstava Nikšićkog pozorišta biće izvedena danas u velikoj sali Centra za kulturu

3571 pregleda0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Pozorišna predstava “Heroj nacije” koju je u produkciji Nikšićkog pozorišta, po tekstu Ivana M. Lalića, režirao Milan Nešković, biće izvedena danas u 20 časova u velikoj sali Centra za kulturu Tivat.

Promofoto: Matija Radulovic

“Stanite, pogledajte oko sebe, zagledajte se ljudima u oči, stisnite im ruku, pitajte ih kako su, šta žele, o čemu sanjaju, primijetite ih. Ali, prvo krenite od porodice - oslušnite jedni druge, živite jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. Ne zaboravite da je bližnji svoj blizak samo ukoliko znate šta onog drugog tišti, čega se plaši, o čemu mašta, čemu se raduje. Da je život u porodici, na ulici, u društvu, a ne na televiziji, rijalitijima, masovnim medijima. Da postoji riječ empatija, na koju smo zaboravili, i koje se samo s vremena na vrijeme sjetimo. Okupite se oko porodičnog ognjišta, a ne oko televizora, razgovarajte. Pričajte, ali i slušajte. Budite prvo ‘heroj porodice’, a ne ‘heroj nacije’”, stoji u najavi predstave Nikšićkog pozorišta.

Scena iz predstavefoto: Luka Zeković

“Ma koliko puta da je izgovoreno, ne može se izbjeći jer je istinito: kao što je ćelija osnovna jedinica građe svakog živog organizma, tako je porodica oduvijek bila osnovna ćelija društva. Ognjište je dio porodičnog prostora namijenjen za loženje vatre, oko koje bi se porodica okupljala u cilju zbližavanja. Vremenom, pojam ognjišta postaje jedan od najvažnijih simbola u ranoj ljudskoj kulturi, kojim se pokazuje i čuva identitet, kao i postojanje zajednice uopšte”, ističe reditelj Nešković.

U komadu “Heroj nacije” igraju: Vladan Gajović, Biljana Keskenović, Stevan Vuković, Maja Stojanović, Ljubomir Bandović/Nikola Vasiljević.