Mještani Krašića traže parkinge, bolju vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu

Sastanak u MZ Krašići uoči donošenja predloga budžeta Opštine Tivat za 2025.

1424 pregleda4 komentar(a)
Foto: Opština Tivat

Predstavnici Opštine Tivat i Mjesne zajednici Krašići na sastanku održanom danas razmatrali su predloge projekata sa teritorije te MZ, koji bi trebalo da budu uvršteni u nacrt predloga opštinskog bužeta za 2025. godinu.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Tivat, bilo riječi o projektima koji su prioritetni sa stanovišta Savjeta MZ Krašići, ali i o realizovanim i projektima koji slijede.

"U proteklom periodu izvršena je adaptacija šetališnih staza duž glavne saobraćajnice u dužini od 1.100 metara. Vrijednost ove investicije iznosila je 250.000 eura, budući da je izveden dodatni posao potpune zamjene vodovodne mreže na ovoj dionici. Savjet MZ predlaže asfaltiranje puta i izradu trotoara na potezu od Krašića I do prostorija Mjesne zajednice. U narednih nekoliko dana biće izvršeno betoniranje jedne od vertikalnih ulica u gornjem dijelu naselja, a namjera Direkcije za investicije jeste nastavak ove vrste radova i na drugim vertikalnim saobraćajnicama u Krašićima, što je predlog Mjesne zajednice", navodi se u saopštenju.

U starom jezgru Krašića izvršena je rekonstrukcija javne rasvjete. Od značaja za stanovnike ovog djela grada jeste i rješavanje pitanja kanalizacije na istoj lokaciji. MZ je izradila idejno rješenje za kanalizacioni sistem u ovom dijelu Krašića, dok je lokalna uprava izrazila spremnost da uđe u izradu glavnog projekta, te pripremi potrebnu dokumentaciju neophodnu za dalju realizaciju ove investicije.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima unapređenja vodosnabdijevanja gornjih zona Krašića. Mještani Krašića predočili su lokalnoj upravi problem nedovoljnog broja parking mjesta. U dogovoru su definisane dvije lokacije, obje u zahvatu zone morskog dobra, a predstoje dalje aktivnosti kako bi se razmotrila mogućnost njihovog korišćenja u ove svrhe.

Krašićani su izrazili potrebu za dječjim igralištima i javnim prostorom koji bi bio namjenjen djeci. Prošle godine, Komunalno preduzeće Tivat u Krašićima je postavilo pres kontejner, što je olakšalo proces odvoženja otpada u toku ljetnje sezone. U planu je implementacija polupodzemnih kontejnera na određenim lokacijama, što će unaprijediti proces upravljanja otpadom u ovom dijelu opštine.

Iz Sekretarijata za saobraćaj i stambeno-komunalnu djelatnost Opštine Tivat najavljuju kako je u perspektivi izrada projekta regulacije saobraćaja u Krašićima. Na sastanku predstavnika MZ Krašići i Opštine Tivat su se našle teme sanacije i uređenja plaža, održavanje puta ka crkvi i mjesnom groblju, proces eksproprijacije na trasi puta K1, dalji radovi na projektu lungo mare Krašići...

"Ovo je prvi u nizu sastanaka koji će biti organizovani u svim tivatskim mjesnim zajednicama u narednom periodu, a koji shodno nadležnostima organizuje i koordinira opštinski Sekretarijat za lokalnu upravu. Direkcija za investicije nastaviće sa radovima na asfaltiranju i betoniranju ulica u Krašićima", saopštili su iz Opštine napominjuči da su sastanku sa Krašićanima prisustvovali predstavnici Komunalnog preduzeća, Vodovoda i kanalizacije, Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor, Sekretarijata za uređenje prostora, Direkcije za investicije, Sekretarijata za lokalnu upravu i Sekretarijata za saobraćaj i stambeno-komunalne djelatnosti.