Djeca u Kotoru nemaju prevoz do škola: Nekad neko stane, nekad pješke i po kiši

Roditelji više od 200 učenika Gimnazije, Medicinske i Eknonomske škole i osnovnih škola kažu da su prepušteni samovolji prevoznika i da se taj problem ne rješava godinama, a sličan problem imaju i djeca iz grbaljskih škola

34940 pregleda32 komentar(a)
Roditelji kažu da su đaci prepušteni samovolji prevoznika (ilustracija), Foto: Shutterstock AI

Savjet roditelja Školskog centra koji obuhvata Gimnaziju, Medicinsku i Ekonomsku školu u Kotoru uputili su otvoreno pismo Opštini Kotor i Ministarstvu prosvjete da se hitno riješi problem đačkog prevoza, kako srednjoškolaca, tako i učenika osnovnih škola, jer više od 200 djece su svakodnevno prepušteni samovolji prevoznika u vezi sa tim da li će ih prevesti do školskih ustanova ili nerijetko ostaviti da kisnu i pješače.

Iako roditelji godinama upozoravaju na taj problem, gradski oci ostali su nijemi.

Sve je kulmiralo ove godine, jer djeca praktično ne mogu doći ujutru u školu pošto autobusi ne žele da staju na stanicama i preuzmu učenike, neki pješače i kilometrima, dok druge roditelji prevoze autima, što u jutarnjim satima pravi još veći saobraćajni kolaps u Kotoru.

“Đaci koji koriste prevoz do škole na teritoriji opštine Kotor godinama biju bitku za osnove uslove zbog loše komunikacije između predstavnika Opštine i svojevoljnosti prevoznika koji na tenderu dobija posao za obavljanje djelatnosti prevoza putnika (“Blue Line”). Usljed ogromnog problema saobraćajnih gužvi koje su iz godine u godinu sve veće, djeca sa teritorije opštine Kotor nemaju regulisan kvalitetan prevoz. Cijelo obalno područje od Tivta, preko Lepetana, Stoliva, Prčanja i Mula nema đački prevoz, već su djeca sa kupljenim đačkim kartama prinuđena da koriste gradsku liniju koja nema kapaciteta da prihvati sve putnike koji se u tom terminu voze na toj trasi. Još veći problem je kašnjenje autobusa, pa su učenici Školskog centra u svakodnevnom problemu zbog kašnjenja na nastavu, koje se često i ne može opravdati, uz svu volju i razmijevanje razrednih starješina. S obzirom na to da je u pitanju linija gradskog prevoza koja obalnim putem nastavlja magistralnim putem ka kampu u Dobroti, djeca se ne dovoze do škole, već se ostavljaju na putu koji nije u neposrednoj blizini škole, samim tim i vremenski prelazak te distance se nadovezuje na konstantno kašnjenje”, navodi se u otvorenom pismu Savjeta roditelja.

Bespotrebno se stvaraju gužvefoto: Vuk Lajović

Kako ističu, sa istim problemom se susreću i djeca sa područja Grblja koja gravitiraju ka kotorskim školama, jer autobus prolazi samo magistralom kroz Radanoviće, pa je često roditeljima jednostavnije da djecu voze direktno u školu, nego da ih voze do određenih lokacija, bez adekvatnih stajališta da bi djeca na tim mjestma čekala prevoz.

“Samo stajalište iznad kotorskog srednjoškolskog centra ne posjeduje nikakvu nadstrešnicu, pa više stotina đaka i putnici koji sa tog čvorišta čekaju autobuse u svim pravcima nemaju adekvatan zaklon od vremenskih neprilika, a često se desi da moraju dugo da čekaju. S obzirom na teritorijalnu razuđenost opštine, problem prevoza ne odnosi se samo na srednjoškolce, već i djeca osnovnih škola koje moraju da prelaze po par kilometara do škole. U današnjim neadekvatnim uslovima za pješake i gužvi u saobraćaju, a usred neredovnog đačkog prevoza, roditelji su prinuđeni da voze svoju djecu i time se u jutarnjim časovima, pred početak nastave i radnog dana, stvaraju nesnosne gužve u centru Kotora, pa za distancu od četiri kilometra koje treba preći je potrebno i do 45 minuta, s obzirom na to da se kruži kroz najuži centar pokriven semaforima, koji dodatno otežavaju i usporavaju saobraćaj”, naglašavaju iz Savjeta roditelja, uz poziv savjetima roditelja ostalih škola da se priključe inicijativi.

Tokom prošle godine bila je inicijativa da se na nivou svih škola u opštini napravi spisak đaka koji bi koristili prevoz.

“Tako da je samo iz OŠ ‘’Njegoš’’ na spisku bilo oko 200 djece. Opština u saradnji sa ministarstvom je obećala sufinansiranje troškova đačkih karata. Roditelji su očekivali da će to biti realizovano od septembra, ali je situacija ostala nepromijenjena što se tiče organizacije prevoza i nakon nekoliko dana pokušavanja da se koristi prevoz, roditelji su sa prvom kišom bili prinuđeni da sjednu u svoje automobile i voze djecu do škole. Ostaje nejasno zašto Opština Kotor ignorantskim stavom prema lošem gradskom i đačkom prevozu ne vidi da samo pravi veći komunalni problem i zagušenost saobraćajem, umjesto da se u okviru ugovora i tendera sa potencijalnim prevoznikom ne riješe svi problemi, koji traju godinama i sa kojima je uprava Opštine dobro upoznata, ali ne pokazuje volju da problem riješi”, ističu u Savjetu roditelja.