Fico: Ne mogu da zamislim da neko pretekne Srbiju na putu ka EU

Glavna tema sastanka lideri Srbije, Mađarske i Slovačke bilo je suzbijanje neregularnih migracija

5669 pregleda18 komentar(a)
Vučić, Fico i Orban danas u Komarnu, Foto: Reuters

Slovački premijer Robert Fico izjavio je nakon današnjeg sastanka sa liderima Srbije i Mađarske kojima je bio domaćin u Komarnu, da „ne može da zamisli da bi neko trebalo da pretekne Srbiju na putu ka Evropskoj uniji“.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije poslije sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom rekao da je glavna tema bilo suzbijanje neregularnih migracija.

„Cio sastanak u vezi sa nelegalnom migracijom mogu da okarakterišem jednom rečenicom: 'Bili smo u pravu!'“ jer „na početku migratorne krize prije nekoliko godina smo jasno govorili o tome da je osnova borbe protiv migracija zaštita granica Evropske unije“, kazao je on.

Fico je ponovio da se zalagao za to da EU nije potrebna redistribucija ilegalnih migranata koji stignu na njenu teritoriju, niti „kvote“, već su potrebne „odlučne mjere i saradnja sa onim državama koje žele da štite njenu granicu“ - EU.

On je zahvalio Vučiću što je Srbija preduzela sve mjere u vezi s migracijama i ponovio podršku Srbiji da što prije postane članica EU.

„To što je Srbija preduzimala nije bilo samo u njenu korist, već su to bili i koraci koji su štitli Slovačku, Mađarsku i cijelu EU. Radujemo se daljoj saradnji“, istakao je Fico.

„Ne bih mogao da zamislim da bi neko trebalo da pretekne Srbiju na putu ka EU“, rekao je.

U Komarnu, na slovačko-mađarskoj granici, Vučić, Orban i Fico su razgovarali o regionalnoj saradnji i novim, inovativnim rješenjima kako da se zaustavi nelegalna migracija „Balkanskom trasom“.

Na sastanku su učestvali i ministri unutrašnjih poslova te tri države pošto su glavne teme susreta zaštita spoljašnjih granica Evropske unije i jačanje regionalne saradnje u vezi s tim.