Premijer Iraka saopštio da je ubijen vođa Islamske države u toj zemlji

"Nema mjesta za teroriste u Iraku, progonićemo ih do njihovih skrovišta i eliminisaćemo ih", naveo je al-Sudani u saopštenju

2316 pregleda1 komentar(a)
Mohamed Šija al-Sudani, Foto: Reuters

Premijer Iraka Mohamed Šija al-Sudani saopštio je da je vođa Islamske države u Iraku ubijen tokom vojne operacije zajedno sa osam drugih visokih lidera te terorističke grupe.

Al-Sudani je rekao da je Jasim al-Mazraui Abu Abdul Kader ubijen u planinama Hamrin u provinciji Salahudin u operaciji snaga za borbu protiv terorizma i nacionalne bezbjednosti.

"Nema mjesta za teroriste u Iraku, progonićemo ih do njihovih skrovišta i eliminisaćemo ih", naveo je al-Sudani u saopštenju.

Komanda iračkih snaga saopštila je da je operacija izvedena "uz tehničku podršku i razmjenu preciznih obavještajnih informacija od strane snaga međunarodne koalicije".

Identiteti drugih ubijenih u operaciji biće objavljeni nakon potvrde DNK testovima, dodaje se u saopštenju.

Takođe je navedeno da je "zaplijenjena velika količina oružja, municije i opreme".

Sjedinjene Američke Države objavile su prošlog mjeseca sporazum sa iračkom vladom o završetku vojne misije američke koalicije koja se bori protiv Islamske države do sljedeće godine, uz povlačenje trupa iz nekih baza koje su koristile tokom dvodecenijskog vojnog prisustva u zemlji.