Rusija pozvala njemačkog ambasadora na razgovor zbog NATO baze na Baltičkom moru

Ruska diplomatija je povukla paralelu sa "remilitarizacijom Rajnske oblasti 1936. godine", ključnom epizodom na putu nacističke Nemačke ka Drugom svjetskom ratu, i optužila Zapad da nije naučio lekcije iz te priče

4827 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters

Ruske vlasti su danas pozvale njemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u znak protesta zbog otvaranja nove baze NATO u Baltičkom moru, čiji je cilj koordinacija snaga država članica zone u blizini Rusije.

"Ambasador Njemačke u Moskvi je pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova i uložen mu je jak protest", navodi se u saopštenju ruske diplomatije.

"Vašington, Brisel i Berlin moraju da znaju da će širenje vojne infrastrukture NATO na teritoriji bivše Istočne Nemačke (DDR) imati najnegativnije posljedice i da neće ostati bez odgovora", dodaje se u saopštenju.

Prema Moskvi, ovakav pristup njemačkih vlasti "nastavak je tihe revizije rezultata Drugog svetskog rata i militarizacije zemlje".

Ruske vlasti smatraju da su prekršene odredbe Moskovskog ugovora iz 1990. kojim se uspostavlja međunarodni status Njemačke poslije njenog ponovnog ujedinjenja i koji zabranjuje stacioniranje i raspoređivanje stranih snaga na teritoriji bivše DDR.

"Tražili smo hitna i iscrpna objašnjenja od Berlina" o otvaranju ovog štaba NATO, navelo je rusko ministarstvo.

Ruska diplomatija je povukla paralelu sa "remilitarizacijom Rajnske oblasti 1936. godine", ključnom epizodom na putu nacističke Nemačke ka Drugom svjetskom ratu, i optužila Zapad da nije naučio lekcije iz te priče.

Prema navodima njemačke vojske, baza koja se nalazi u Rostoku u Baltičkom moru imaće za cilj da "koordinira pomorske aktivnosti" i da alijansi pruži "trenutnu sliku o pomorskoj situaciji" u toj oblasti.

Takođe ima za cilj da brani interese država članica Alijanse pred "agresivnim akcijama, posebno zbog blizine Rusije".