Dinamika trošenja novca iz budžeta Opštine Mojkovac biće drugačija

Prihodi budžeta Opštine Mojkovac od januara ostvareni u iznosu od 56,51 odsto

3367 pregleda3 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović

Prihodi budžeta Opštine Mojkovac, za period od januara do juna ove godine ostvareni su u iznosu od oko 4,3 miliona eura ili 56,51 odnosu u odnosu na godišnji plan.

Međutim, kada je riječ o lokalnim prihodima, kako piše u izvještaju o polugodišnjem izvršenju budžeta, ostvareno je tek nešto vše od petine u odnosu na godišnji plan, odnosno svega 168.562 eura. Ustupljeni prihodi u izvještajnom periodu bili su skoro dva milona eura, a prihodi od transfera oko 1,2 miliona eura.

Rashodi opštine Mojkovac u istom periodu su oko dva miliona, što je nešto više od petine planiranih rashoda za cijelu godinu. Tekući rashodi za pola godine iznose skoro 1,6 mliona eura ili 44 odsto planiranih. Za pola godine lokalna uprava je potrošila svega 262.639 eura za kapitalnie prihode, što nije ni sedam odsto od planiranih godišnjih sredstava.

No, iz Opštine najavljuju da će dinamika trošenja novca iz kapitalnog budžeta biti drugačija tokom ostatka godine.

“Dinamika u trošenju sredstava bila je uslovljena realizacijom prihoda i objektivnim razlozima za realizaciju onih rashoda koji nijesu mogli biti realizovani za izveštajni period. To se, prije svega, odnosi na realizaciju kapitalnih investicija čije izvršenje se po pravilu realizuje u trećem i dijelom u četvrtom kvartalu. Prioritet je dat, prije svega, realizaciji tekućeg budžeta od kojeg zavisi i rad opštinskih organa i službi i javnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač opština”, piše u obrazloženju izvještaja o izvršenju budžeta.

U ovom izveštajnom periodu, konstatovano je u tom dokumentu, Opština nema značajnih neizmirenih obaveza. Na glavnom računu trezora poslednjeg dana juna Opštia je mala više od 2,3 miliona eura. Prenesena sredstva iz prethodne godine iznose oko 1,8 miliona eura.