Regionalni vodovod novac dobio prošle godine, ali postrojenja za prečišćavanje vode još nema još nema

Izvor “Vijesti” iz Regionalnog vodovoda kazao je da je rukovodstvo tog preduzeća tek nakon upita Vlade šta se dešava sa novcem, raspisalo tender pred početak ljetnje sezone, sa jasnim ishodom da se postrojenje neće nabaviti u toku sezone

10539 pregleda7 komentar(a)
Drastično smanjena izdašnost: Izvorište "Bolje sestre", Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo finansija uplatilo je Regionalnom vodovodu u avgustu prošle godine 577.000 eura za nabavku privremenog postrojenja za prečišćavanje vode, čime bi se spriječio njen nedostatak. Ipak, postrojenja još nema, a čitavu ljetnju sezonu su obilježili problemi sa vodosnabdijevanjem.

Vlada je 12. jula 2023. godine donijela zaključak na osnovu kojeg je Ministarstvo finansija iz tekuće budžetske rezerve uplatilo 577.000 eura preduzeću “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”. Sredstva su namijenjena za nabavku i ugradnju dva postrojenja za prečišćavanje vode, radi ublažavanja posljedica pada izdašnosti izvorišta sistema “Bolje sestre”, kapaciteta 100 litara u sekundi. Prema dokumentima sa sajta Vlade, zaključkom se zadužuje Regionalni vodovod da nastavi aktivnosti na realizaciji hitne mjere izgradnje privremene ustave u koritu rijeke Morače.

Sredstva za nabavku mobilnih postrojenja za prečišćavanje vode, piše u zaključku, predstavlja ulaganje države u osnovna sredstva za koja se uvećava osnovni kapital Regionalnog vodovoda koji se napaja sa izvorišta “Bolje sestre”.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković kazao je “Vijestima” da je taj novac uplaćen 2. avgusta 2023. godine, ali da se projekat nije mogao realizovati za ljetnju turističku sezonu s obzirom na to da je bilo potrebno sprovesti kompletne zakonske procedure, shodno Zakonu o javnim nabavkama za projektovanje, ugradnju i puštanje u rad postrojenja.

“Nakon toga, procjena Društva je bila da bi bolje bilo uraditi postrojenje većeg kapaciteta i shodno tome upućen je dopis osnivaču 28. 8. 2023. godine da se uplaćena sredstva preusmjere za izgradnju postrojenja većeg kapaciteta i da se izmijeni zaključak Vlade”, kazao je on.

U očekivanju odgovora, rađene su razne pripremne aktivnosti za realizaciju projekta, kazao je. Ipak, kako je naveo Ivanković, od Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera su dobili odgovor “da se ne smiju preduzimati bilo kakve eventualne aktivnosti koje su u suprotnosti sa Zaključkom Vlade”, dok je 7. marta 2024. godine još jednom naglašeno od istog ministarstva “da se opredijeljena sredstva moraju upotrijebiti za realizaciju izgradnje mobilnog postrojenja u skladu sa gore pomenutim Zaključkom”.

Postupajući po instrukcijama nadležnog ministarstva, izvršni direktor sa menadžmentom Društva, uputio je Odboru direktora predlog za izmjenu plana javnih nabavki sredinom februara ove godine godine.

Odluka o prihvatanju predloga za izmjenu plana javnih nabavki je donesena sredinom marta, kazali su “Vijestima”, nakon čega se pristupilo pripremi dokumentacije za raspisivanje tendera za projektovanje, izgradnju i puštanje u rad filterskog postrojenja.

“Tender je raspisan 8. aprila 2024. godine. Nažalost, na tender se nije prijavio nijedan ponuđač”, istakao je Ivanković.

Nakon toga, u skladu sa planom javnih nabavki, tender je ponovo raspisan 24. maja 2024. godine, kada su se javila tri ponuđača, od kojih je samo jedan dostavio ispravnu dokumentaciju. Ugovor sa odabranim izvođačem je potpisan sredinom septembra ove godine.

“U toku je izrada projekta od strane izvođača koji će nakon završetka biti revidovan od strane odabranog revidenta, nakon čega izvođač ide u nabavku i instalaciju opreme”, naveo je direktor Regionalnog vodovoda.

Iz Ministarstva finansija kojim rukovodi Novica Vuković nisu odgovorili na pitanja redakcije o tom projektu.

Izvor “Vijesti” iz Regionalnog vodovoda kazao je da je rukovodstvo tog preduzeća tek nakon upita Vlade šta se dešava sa novcem, raspisalo tender pred početak ljetnje sezone, sa jasnim ishodom da se postrojenje neće nabaviti u toku sezone.

“Još nije potpisan ugovor za nabavku, ali postoji šansa da bude nabavljeno za 2025. ljetnju sezonu. Dakle, u najkraćem, ove sezone nije bilo dovoljno vode u Baru i Budvi, posebno Petrovcu, jer postrojenja za koje je Vlada uplatila oko 580.000 eura nije nabavljeno za ljetnju 2024. godinu zbog nerada i haosa koji se već duže vrijeme ukorijenio”, kazao je izvor “Vijesti”.

Ovu ljetnju sezonu obilježili su problemi sa vodosbdijevajem primorja, posebno u Baru i Budvi. Iz barskog Vodovoda su ranije kazali “Vijestima” da je to zbog toga što je Regionalni vodvod smanjio količine vode koje im isporučuje.

Iz tog preduzeća ranije su tvrdili da isporučuju mnogo više od ugovorene količine, te da imaju problema sa vodosnabdijevam jer je smanjena izdašnosti izvorišta “Bolje sestre” zbog nelegalne eksploatacije šljunka.

Izdašnost izvorišta Bolje sestre pala je sa 2.600 litara u sekundi koliko je mjereno 2010. godine, na 265 litara u sekundi 2021. i 2022. godine.

I pored brojnih kontinuiranih apela i upozorenja, Regionalni vodovod nije mogao uticati na takvu situaciju, kazali su ranije listu.