Za četiri godine vjerskim zajednicama i školama preko 8 miliona eura, u DRI smatraju da sistem dodjele nije pravedan

Najviše novca je izdvojila za Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve, 930 hiljada, potom za Islamsku zajednicu u Crnoj Gori – 331 hiljadu, dok je Eparhiji budimljansko-nikšićkoj SPC Vlada dala 278 hiljada eura.

7917 pregleda8 komentar(a)
Čak tri miliona i sto hiljada eura dobila je Medresa "Mehmed Fatih" Islamske zajednice u Tuzima, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U protekle četiri godine vjerskim zajednicama i vjerskim školama iz državnog budžeta, po različitim osnovama, uplaćeno je 8 miliona i 753 hiljade eura.

Vlada je za finansiranje vjerskih zajednica za četiri godine isplatila milion i 975 hiljada eura.

Najviše novca je izdvojila za Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve, 930 hiljada, potom za Islamsku zajednicu u Crnoj Gori – 331 hiljadu, dok je Eparhiji budimljansko-nikšićkoj SPC dala 278 hiljada eura.

Crnogorska pravoslavna crkva je za isti period dobila 231 hiljadu eura. Ostalih 13 vjerskih zajednica dobilo je između hiljadu i po i 55 hiljada eura, koliko je dobila Jevrejska zajednica.

U istom periodu država je za finansiranje srednjih vjerskih škola isplatila 4,9 miliona eura. Čak tri miliona i sto hiljada eura dobila je Medresa "Mehmed Fatih" Islamske zajednice u Tuzima, a milion i 800 hiljada Gimnazija "Sveti Sava" Mitropolije crnogorsko-primorske u Podgorici.

Državna revizorska institucija problematizuje što pravni okvir ni tokom važenja prošlog ni aktuelnog Zakona o vjerskim zajednicama ne obezbjeđuje pravednost dodjele novca.