Šimun: Olovo u krvi radnika koji su upućeni u Beograd u granicama dozvoljenog u odnosu na radno mjesto

"U odnosu na potencijalno trovanje olovom, dodatno liječenje nije bilo potrebno", kazao je ministar zdravlja

9877 pregleda13 komentar(a)
Foto: TV Vijesti

Ispitivanjima na beogradskom Institutu za medicinu rada ''Dr Dragomir Karajović'' utvrđeno je da šest lučko-transportnih radnika kompanije "Port of Adria" u krvi imaju doze olova koje su dozvoljene za nekoga ko je profesionalno izložen tom teškom metalu, kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

"Konkretno, u odnosu na potencijalno trovanje olovom, dodatno liječenje nije bilo potrebno, samo dodatni monitoring", rekao je Šimun "Bojama jutra" na TV Vijesti.

Poručio je da fokus treba da bude usmjeren na uzrok.

"Što se odgovornosti tiče, nisam tu da donosim konačan sud", kazao je on.

Šimun je istakao i da rješenje ovog problema zahtijeva multisektorski pristup.

Ministar zdravlja je rekao da će Sandra Đuranović, jedini klinički toksikolog u Crnoj Gori, koja tvrdi da je isključena iz sistema zdravstva kao toksikolog, biti angažovana kao konsultant i biti dio tima koji će dalje pratiti i evaluirati pomenute radnike.

"Predviđeno je formiranje centra za medicinu rada, koji bi se bavio registracijom profesionalnih oboljenja, konkretno njihovim tretmanom i drugim aktivnostima. U tom lancu, klinički toksikolog je onaj koji liječi pacijenta u slučaju trovanja i može dati mišljenje. Najadekvatnija pozicija kliničkog toksikologa je u centru za konstrolu trovanja, a to je nešto što trebamo uspostaviti. To je jedan od preduslova za zatvaranje završnih mjerila Poglavlja 27 Ministarstva ekologije", naveo je ministar.

Rekao je da su prije nekoliko mjeseci imali sastanak sa resornim ministarstvom i utvrdili određene korake.

"Centar bi trebalo da se formira u okviru Kliničkog centra. Već smo, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, odradili procjenu kapaciteta i elaborat za uspostavljanje takvog centra i ušli smo u organizaciju partnerstva centara za kontrolu toksikologije. Moramo to završiti do momenta pristupanja Evropskoj uniji".