DW: EU i vječni proces pridruživanja Zapadnog Balkana

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u srijedu dolazi na Zapadni Balkan. Razgovaraće sa domaćinima o pristupnom procesu i finansijskoj podršci Unije za ovaj region. Ali i o sumnjama i nedoumicama

3225 pregleda17 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Trodnevnu posjetu zapadnobalkanskim zemljama predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen počinje susretom sa premijerom Albanije Edijom Ramom u Tirani. Do kraja nedjelje ona će razgovarati sa šefovima država i vlada Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore.

Prema saopštenju Evropske komisije, ta posjeta je opšte prirode, uobičajena, kao i prethodnih godina, a fokus je na procesu proširenja Evropske unije i na takozvanom Planu rasta za Zapadni Balkan. Posjeta se dešava i prije objavljivanja godišnjih izvještaja o napretku u procesu proširenja.

Evropska komisija planira da sledeće nedjelje predstavi ove procjene o reformama zemalja kandidata za članstvo. Putovanje pruža predsjednici Evropske komisije priliku da prenese svoja očekivanja i poruke na najvišem političkom nivou, rekla je Vesela Černeva iz Evropskog saveta za spoljne odnose za DW.

Takođe je to i "vježba slušanja" za Fon der Lajen, jer u regionu postoje sumnje da proces pristupanja napreduje kako treba i da su ponude EU zaista vjerodostojne.

Pregovori traju dugo - a kraj se ne nazire

Šest zemalja Zapadnog Balkana dobile su obećanje o članstvu u EU prije više od 20 godina. Danas je pojedinačan stepen napretka za svaku zemlju različit.

Od prošle nedjelje, EU i Albanija vode pregovore o sadržinskim pristupnim pitanjima. Od sada će se pregovarati o ukupno 35 poglavlja koja obuhvataju pravne oblasti u kojima Albanija treba da uskladi svoj sistem sa važećim pravom EU.

Crna Gora i Srbija ovakve razgovore vode već skoro cijelu deceniju. Sjeverna Makedonija još čeka početak tih pregovora, dok Bosni i Hercegovini nedostaju određeni koraci koji prethode.

Kosovo se i dalje smatra samo "potencijalnim kandidatom za članstvo" - dijelom zbog sukoba sa Srbijom. Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije, što Beograd ne priznaje. To važi i za pet članica EU: Španiju, Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku. Dok se odnosi između Kosova i Srbije ne normalizuju, njihov ulazak u EU ostaje malo vjerovatan, jer je za pristupni proces potrebna jednoglasna odluka svih 27 članica EU.

Plan rasta za Zapadni Balkan

Ipak, podrška regionu postoji. Takozvani Plan rasta je paket od šest milijardi eura za period od 2024. do 2027. godine, koji se sastoji od četiri milijarde eura u kreditima i dvije milijarde eura u bespovratnim sredstvima.

Cilj je da se zemlje Zapadnog Balkana već prije članstva približe EU i evropskom jedinstvenom tržištu. Evropska komisija obećava da će to podstaći ekonomiju zemalja i potencijalno udvostručiti njihove privrede u narednoj deceniji.

Da bi dobile sredstva, zemlje moraju, između ostalog, da predstave agendu reformi po preporuci Evropske komisije. Milena Mihajlović, suosnivačica proevropskog trusta mozgova Evropski politički centar (CEP) u Beogradu, hvali Plan rasta kao prvi konkretan primer pristupa koji je razrađen 2022. i podrazumijeva postepenu integraciju. Po njenom mišljenju, uslijediće i drugi koraci, na primjer u oblasti institucionalne saradnje. Mihajlović očekuje da će predsjednica Evropske komisije insistirati na rješavanju regionalnih sporova, recimo na dijalogu Beograda i Prištine u kojm je EU posrednik. Napredak u ovoj oblasti ključni je preduslov za isplatu sredstava EU.

Prošle nedjelje, Evropska komisija je objavila da su zemlje članice odobrile pet od šest reformskih agendi, sve osim one iz Bosne i Hercegovine. Sada će Evropska komisija formalno i ubrzano usvojiti ove agende. Ako neka država želi da koristi sredstva iz Plana rasta, mora da sklopi kreditne aranžmane i da ih sprovede. Prema riječima Ursule fon der Lajen, to bi trebalo da bude završeno do kraja ove godine.

Novi geostrateški prioriteti

Posebno nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, u Briselu se smatra da je integracija država Zapadnog Balkana u EU geostrateški važna. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u septembru u govoru na Bledu u Sloveniji: "U doba geostrateških rivaliteta, veća Evropska unija daje nam i snažniji glas u svijetu."

Stručnjakinja za Zapadni Balkan Černeva kaže da to ne znači da zapadnobalkanski lideri sada imaju odriješene ruke, mada mnoge vlade u regionu misle da zbog geopolitičke situacije ne moraju toliko da se trude. Fon der Lajen će to vjerovatno naglasiti tokom svoje posjete.

Sada zemlje Zapadnog Balkana moraju da pokažu da mogu da napreduju, naglašava analitičarka Mihajlović. Takođe, treba da odgovore na pozitivne signale iz EU. A EU bi trebalo da otkloni sumnje da, uprkos drugačijim uvjeravanjima i programima, zapravo ne misli ozbiljno u pogledu perspektive pridruživanja.