Kim obišao raketne baze, nuklearne sposobnosti SAD ocijenio kao prijetnju

Kimova posjeta bazama dolazi u jeku rastućih napetosti s Južnom Korejom i njenim saveznicima

3561 pregleda0 komentar(a)
Kim Džong Un (arhiva), Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un obišao je raketne baze kako bi ispitao njihovu spremnost za poduzimanje akcija "strateškog odvraćanja", dok je nuklearne sposobnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ocijenio kao rastuću prijetnju njegovoj zemlji, javili su u srijedu državni mediji.

"Američki strateški nuklearni arsenal predstavlja sve veću prijetnju sjevernokorejskom bezbjednosnom okruženju, koje zahtijeva da Pjongjang zadrži striktno protivdjelovanje svojih nuklearnih snaga", citirala je KCNA Kima, piše Rojters.

Sjeverna Koreja ubrzava svoj razvoj balističkih projektila i nuklearnog arsenala, izazivajući tako međunarodne sankcije i uspostavlja bliske vojne odnose s Rusijom.

Kimova posjeta bazama dolazi u jeku rastućih napetosti s Južnom Korejom i njenim saveznicima. To uključuje zabrinutost zbog, kako Seul tvrdi, slanja sjevernokorejskih vojnika u Rusiju da se bore u Ukrajini, što je tvrdnja koju Pjngjang negira.

Južnokorejski savjetnik za državnu bezbjednost Šin Von-sik i Jacek Sjevera, šef poljske Kancelarije za državnu bezbjednost, izrazili su zabrinutost zbog vojne saradnje Pjongjanga s Moskvom tokom sastanka u Seulu.

Njih su se dvojica takođe usuglasili da će blisko sarađivati s međunarodnom zajednicom po tom pitanju, navodi se u saopštenju koje je objavio južnokorejski predsjednički kabinet.

U izvještaju KCNA, Kim je takođe pozvao na modernizaciju oružanih snaga davanjem prednosti strateškim projektilima u budućnosti, nazivajući to “važnim načelom strategije izgradnje nacionalne odbrane”.

U posjeti su ga pratili Kim jo Jong, njegova sestra i Kim Jong Sik, prvi zamjenik direktora odjeljenja Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Koreje, javila je KCNA.

Fotografije koje je objavila KCNA pokazuju Kima obučenog u kožni kaput kako obilazi raketne baze. KCNA nije precizirala kada su se posjete desile.