Presuda za 20 miliona za mjesec

Završeno glavno ročište po tužbi kompanije “Sonuba Montenegro” protiv Opštine Bar zbog naplate komunalija

6041 pregleda1 komentar(a)
Novac naplatili početkom godine: Dušan Raičević, Foto: Marija Pešić

Da li je Opština Bar, kojom rukovodi predsjednik Dušan Raičević, zakonito naplatila skoro 20 miliona eura za komunalno opremanje “Maljevika” i hoće li morati da ih vrati kompaniji “Sonuba Montenegro” znaće se 20. novembra kada sudija Osnovnog suda u Baru Boris Bulatović donese presudu u sporu koji se vodi između te dvije strane.

To je zaključak jučerašnjeg glavnog ročista koje je održano u barskom sudu, a na kojem je utvrđen dokazni materijal u vidu dokumenata dok svjedoka i vještačenja u ovom postupku nema.

Pripremno ročište bilo je početkom januara, a sudija Bulatović je juče kazao da će presuda biti poslata poštom 20. novembra a rok za žalbu je 30 dana od primanja presude.

Kompanija “Sonuba Montenegro”, koja treba da gradi višemilionski turistički projekat “Maljevik” u barskoj opštini podnijela je tužbu protiv Opštine Bar kojom osporava izvršenje presude po kojoj je ta lokalna uprava naplatila 20 milion eura za komunalno opremanje zemljišta. Ovaj novac koji je naplaćen početkom ove godine ušao je u predlog rebalansa lokalnog budžeta o kome će se odbornici izjasniti u petak.

Advokat “Sonube”, Petar Stojanović, kazao je da se vidi da nisu perfektuirani pravni poslovi koji su neophodni da bi se smatralo da su ispunjeni takozvani prethodni uslovi iz Sporazuma između tužioca i tužene iz 2019. godine.

“Čak i da jesu, nije protekao rok od 18 meseci za ispunjenje obaveza tužioca po istom Sporazumu. Iz tih razloga ostajemo pri tužbi”, kazao je on.

Nakon što su se obje strane usaglasile oko dokaza, nijesu imale da prilože nove i nije bilo primjedbi. “Sonuba” je predala zahtjev za sudske troškove dok Tamara Bulatović ispred Opštine Bar naglasila da im ne pripadaju troškovi.

Ona je predložila da se tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan.

Podgoričko preduzeće sa ruskim kapitalom “Sonuba Montenegro” kupilo je u septembru 2007. od Opštine Bar 200 hiljada kvadratnih metara zemljišta na Maljeviku za 32,5 miliona eura, uz još naplaćenih 11,8 miliona za komunalije.