Aerodrom Tivat za devet mjeseci opslužio 990.000 putnika

Tivatski aerodrom i u septembru zabilježio značajan rast prometa u odnosu na isti period lani

2448 pregleda0 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Aerodrom Tivat je prošlog mjeseca ostvario ukupan promet od 161.623 putnika što je za trećinu bolji rezultat nego u uporednom periodu lani kada je kroz terminalnu zgradu tivatske vazdušne luke prošlo 120.979 putnika, ali je i 29 odsto manje od rezultata u septembru za do sada rekordne 2019. godine.

Prije pet godina za Tivat su redovno letjele brojne ruske, ukrajinske i kompanije iz Bjelorusije, a koje već duže vrijeme zbog rata, odnosno sankcija, ne saobraćaju prema Crnoj Gori, a čime je tivatski aerodrom izgubio skoro dvije trećine ukupnog nekadašnjeg obima saobraćaja.

Na pisti pored Tivatskog zaliva u septembru je obavljeno ukupno 1.647 operacija polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je 19 odsto više nego u septembru prošle godine. Ukupno je za devet mjeseci ove godine Aerodrom Tivat opslužio 989.265 putnika na 11.084 operacija vazduhoplova. Samo četiri dana kasnije - 4. oktobra, zabilježen je milioniti ovogodišnji putnik u tivatskoj vazdušnoj luci koja je time, prvi put poslije 2019. godine, uspjela da dostigne i prevaziđe granicu od milion putnika u jednoj godini.

Ljetnja IATA sezona letjenja na Aerodromu Tivat završava se krajem oktobra kada će i većina kompanija koje su sezonski ili u čarteru proteklih mjeseci saobraćale sa tim aerodromom, obustaviti letove. Tokom predstojećih zimskih mjeseci do kraja marta naredne godine kada počinje nova ljetnja IATA sezona, u tivatskoj vazdušnoj luci će se obavljati prvenstveno redovni letovi na dvije linije - za Beograd, na kojima saobraćaju “Air Serbia” i “Air Montenegro”, odnosno za Istanbul na kojoj će letjeti “Air Montenegro”. Za razliku od prošle, ove godine tokom zimske sezone na Tivat neće slijetati avioni turske nacionalne avio-kompanije “Turkish Airlines”. Ova kompanija je lani tokom zime imala pet sedmičnih letova na relaciji Istanbul-Tivat, a na nju će se vratiti u aprilu naredene godine sa kako je najavljeno, deset sedmičnih rotacija što je za četvrtinu više nego ove godine. Zanimljivo je da iako se “Turkish Airlines” ove zime povlači sa linije Tivat-Istanbul, crnogorska nacionalna avio-kompanija “Air Montenegro” zbog malih kapaciteta svoje flote, neće istovremeno povećati broj svojih rotacija na toj liniji kojih će tokom prestojećih pet zimskih mjeseci, biti sedam nedjeljno, koliko ih je bilo i lani.

“Turkish” se sa cjelogodišnje linije za Tivat povukao nakon što je “Air Montenegro” kod naših vlasti insistirao na strogoj primjeni odredaba bilateralnog sporazuma između dvije države o avio-saobraćaju po kojem nacionalni prevoznici iz jedne, odnosno druge države, mogu imati maksimalno do 21 rotaciju sedmično između crnogorskih i aerodroma u Turskoj. Stoga se turski nacionalni prevoznik opredijelio da sve svoje dozvoljeno letjenje ove zime skoncentriše na Podgoricu, a na tivatski aerodrom da se vrati u narednoj ljetnjoj sezoni.

“Air Montenegro” će tokom predstojeće zimske IATA sezone na liniji Tivat -Beograd letjeti sedam puta nedjeljno što je isto kao i lani, dok će njegov glavni konkurent “Air Serbia” na toj relaciji sedmično imati najmanje tri puta više rotacija.

Iako su Izraelci radije željeli da ostanu u Tivtu gdje već godinama imaju za njih veoma bitan specijalan bezbjednosni režim u Terminalu 2 i odličnu saradnju sa službom bezbjednosti ovdašnjeg aerodroma, njihova kompanija “Sundor” koja je leisure podružnica izraelske nacionalne avio-kompanije “El Al”, od početka narednog mjeseca će umjesto za Tivat kako je bilo tokom ljetnjih mjeseci, letjeti iz Tel Aviva za Podgoricu. Na toj relaciji izraelski prevoznik će do kraja marta naredne godine saobraćati dva puta nedjeljno.