MMF prognozirao ovogodišnji rast crnogorske ekonomije na 3,7 odsto

Prema procjenama MMF-a, inflacija će u Crnoj Gori u ovoj godini iznositi 4,2 odsto, a naredne 3,7 odsto

4330 pregleda4 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u novim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,7 odsto.

MMF je u objavljenim oktobarskim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, prognozirao rast crnogorske ekonomije za narednu godinu od 3,7 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na proljećnu prognozu.

MMF je procijenio rast ekonomije u 2029. godini na tri odsto.

Crnogorska ekonomija je, prema procjenama MMF-a, u prošloj godini porasla šest odsto.

Prema procjenama MMF-a, inflacija će u Crnoj Gori u ovoj godini iznositi 4,2 odsto, a naredne 3,7 odsto.

MMF je u najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima zadržao prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 odsto. Isti rast očekuje se i u narednoj godini.

MMF uz pozitivan aspekt smanjenja inflacije navodi i rastuće prijetnje i rizike globalnoj ekonomiji.

MMF od aprilske prognoze globalnih ekonomskim kretanja insistira na prognozi rasta globalnog BDP-a od 3,2 odsto. U međuvremenu, prognoza za narednu godinu samo je 0,1 postotni bod lošija od posljednjeg ažuriranog julskog izvještaja o izgledima svjetske ekonomije.

Nema značajnijih razlika ni u prognozama za razvijene ekonomije i one u razvoju. Očekuje se da će prvi rasti po prosječnoj stopi od 1,8 odsto i ove i naredne godine, a drugi po 4,2 odsto.

Glavni pokretač rasta u razvijenom svijetu ostaju Sjedinjene Američke Države (SAD). MMF je revidirao prognozu jačanja BDP-a ekonomski najjače zemlje svijeta naviše, 0,2 postotna boda na 2,8 odsto u ovoj godini, te 0,3 postotna boda na 2,2 odsto u narednoj godini.

U međuvremenu, prognoza za eurozonu se ovaj put pogoršala. Ove godine očekuje se rast od 0,8 odsto, što je 0,1 postotni bod manje od julskih procjena. U međuvremenu, prognoza za narednu godinu niža je 0,3 postotna boda s 1,2 odsto.

Njemačka ostaje pacijent eurozone. Očekuje se da će njemačka privreda ove godine stagnirati, što je 0,2 postotna boda lošije od julske prognoze. Još je izraženije pogoršanje prognoze za narendu godinu, kada se očekuje rast najveće eurske privrede od samo 0,8 odsto.

MMF objavljuje redovne prognoze za globalnu ekonomiju u cjelini dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, dok u ljetnim izvještajima objavljuje samo prognoze za svjetsku privredu i za velike ekonomije i regije.