Milatović: Sjednica Savjeta kad se steknu uslovi, očekujem nove konsultacije o ambasadorima

Predsjednik države se izvinio novinarki RTCG-a, na pitanje o pregovorima o formiranju vlasti u Podgorici ukazao da još uvijek nisu usvojeni rezultati i rekao da se prvo treba to sačekati

10087 pregleda3 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost biće sazvana kad se za to steknu uslovi, kazao je predsjednik države Jakov Milatović, na pres konferenciji sa predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Na pitanje novinara TV Vijesti kada će zakazati sjednicu Savjeta, on je istakao da ministar odbrane Dragan Krapović nije član tog savjeta, a da predsjednik predsjedava tim tijelom.

"Želim da izrazim činjenicu odluke Komisije na žalbu koja je potvrdila neispravnost odluka ministra odbrane u dijelu načelnika Generalštaba koje su bile suprotne stavu Savjeta za odbranu i bezbjednost", saopštio je.

Kako je dodao, iznošenje određenih informacija sa sjednice Savjeta urušava ugled tog tijela, ali i Vojske.

"Ja sam na Savjetu pozvao da se spusti lopta i da prosto odgovorno, profesionalno u kontekstu naših vanjskopolitičkih ciljeva odnosimo prema našim važnim ciljevima koji se tiču odbrane i bezbjednosti naše zemlje. Sjednica će biti sazvana kad se za to steknu uslovi", rekao je.

Milatović je kazao da na Savjetu još uvijek nije razmatrana odluka o učešću u NATO misiji za podršku Ukrajini, a da je pitanje da li će biti usvojena namijenjeno Ministarstvu odbrane i Vladi.

Izvinio se novinarki RTCG-a

Milatović je iskoristio priliku da se izvini novinarki Radio-televizije Crne Gore Aleksandri Jovančević, zbog izjave na konferenciji za medije liste "Za bolju Podgoricu", u susret lokalnim izborima 29. septembra.

"Ukoliko je moja reakcija bila neprimjerena, želim da se izvinim. Žao mi je što je prosto jedan fokus sa upitne nezavoisnosti javnog servisa skrenut u pogrešnom pravcu. Mislim da iz moje reakcije nije bilo nikakvog ličnog odnosa prema Vama, već prosto jedna reakcija koja se ticala nazadovanja u dijelu nezavisnosti uređivačke politike javnog servisa. Tako da, negdje sam želio i osjećao ličnu potrebu da, ukoliko je bilo šta shvaćeno lično, zbog toga se izvinim", kazao je.

Odgovarajući na njeno pitanje kada će zatražiti mišljenje skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike o kandidatima za ambasadore u Madridu, Beogradu i Beču, Milatović je istakao da je promijenjen ministar vanjskih poslova, kao i da očekuje nove konsultacije sa njim.

"Znate da je Crna Gora bez ambasadora u NATO-u već više od godinu dana. To je jedan od apela naših strateških partnera - da izaberemo novog ambasadora", kazao je.

Sačekati da se proglase rezultati izbora

Milatović je, na pitanje o pregovorima o formiranju vlasti u Podgorici, saopštio da još uvijek nisu usvojeni rezultati, te da se prvo treba to sačekati.

Na pitanje o konstatacijama poslanika Pokreta Evropa sad Darka Dragovića da je Milatović zatvorio vrata za saradnju sa bivšom partijom, te da li je razgovarao sa Novom srpskom demokratijom i Demokratskom partijom socijalista, šef države je odgovorio da je njegov odnos prema određenim partijama uvijek bio transparentan.