Koracima Rista Stijovića, od Sat kule do njegove kuće

Muzeji i galerije Podgorice izložbom fotografija i drugim aktivnostima obilježavaju 130 godina od rođenja i 50 od smrti velikog vajara, istaknutog likovnog umjetnika 20. vijeka

1125 pregleda0 komentar(a)
Žunjić, Foto: Jelena Kontić

Jedna od posljednjih podgoričkih šetnji velikog vajara Rista Stijovića, Trgom Vojvode Bećir-bega Osmanagića, pored Sahat kule, ulicom koja vodi kroz Staru varoš do njegove rodne kuće, u društvu i razgovoru sa mještanima i prijateljima, ovjekovječena je fotografijama Mensuda Krpuljevića, a ponovo oživljena izložbom upravo tih fotografija postavljenih na velikim panoima, na istim onim mjestima na kojima je znameniti umjetnik uslikan.

Muzeji i galerije Podgorice ovom izložbom koja je dostupna svim građanima, kako zainteresovanim, tako i onim slučajnim prolaznicima, obilježavaju 130 godina od rođenja i 50 od smrti Stijovića, istaknutog likovnog umjetnika 20. vijeka, kako u Crnoj Gori, tako i na bivšem jugoslovenskom prostoru, u čijem korpusu moderne umjetnosti on zauzima posebno mjesto.

“U nastojanju da se aktivno sjećamo i velikog vajara učinimo bliskim, izložba je koncipirana tako da posjetioce iz pozicije posmatrača transformiše u aktera i saučesnika umjetnikovih kretanja, postavkom fotografija u ambijentu u kojem su i snimljene prije 50 godina, a u kojem se danas nalazimo. Tako, na Trgu Bećir-bega Osmanagića, Rista Stijovića pratimo u šetnji Trgom i pored Sat kule, na drugoj strani ulaza u Staru varoš, na uglu ulica Kralja Nikole i Gojka Radonjića, saučesnici smo njegovog hoda do rodne kuće, pa i kroz njeno dvorište, danas memorijalne galerije”, kazala je na otvaranju postavke kustoskinja i istoričarka umjetnosti Slađana Žunjić koja je pozdravila prisutne u ime JU Muzeji i galerije Podgorice.

Jedan od segmenata izložbefoto: Jelena Kontić

Ona je podsjetila da Muzeji i galerije obilježavaju značajni jubilej tokom cijele godine kontinuiranim internet prezentacijama Stijovićevih djela u tekstualnoj formi praćenoj fotografijom.

“Budući da je Stijović rođen 20. oktobra 1894. glavni dio obilježavanja jubileja planiran je upravo za oktobar i realizuje se u galeriji ‘Risto Stijović’ u znak evociranja sjećanja na njega, nastojeći da se ličnost i djelo umjetnika približe posjetiocima i bolje upoznaju. S tim u vezi, naša nastojanja su se poklopila sa zamisli gospodina Krpuljevića, koji je za ovu jubilarnu izložbu ustupio fotografije koje je snimio sredinom 1974. godine prilikom posjete Rista Stijovića Podgorici, nekoliko mjeseci prije njegove smrti, 20. decembra”, podsjetila je Žunjić.

Ona je dodala da se znameniti vajar tokom te posjete i svoje šetnje kroz predio grada iz kojeg je potekao, sastao sa uglednim ličnostima poput slikara Aleksandra Prijića, arhitekte Vasilija Kneževića i novinara Lala Brkovića.

“Ambijent u kojem je postavljena izložba fotografija Stijovićeve pretposljednje posjete rodnom gradu, istovremeno je i ambijent njegovog odrastanja, ranih godina života i prvih estetskih impresija, ali i kasnih povrata. Takođe, ovo je i ambijent njegovog stalnog prisustva, zahvaljujući djelima predstavljenim u memorijalnoj galeriji i posebno legatu, kojim je dio svojih radova, lične stvari, kao i biblioteku, zavještao rodnom gradu”, dodala je Žunjić.

Detalj bibliotekefoto: Jelena Kontić

U duhu aktivnog i živog sjećanja na znamenitog vajara, na uvid publici otvorena je i njegova autentična biblioteka koja sadrži brojna djela, uglavnom sa tematikom iz likovne umjetnosti i književnosti. Među njima je dio publikacija štampanih prvih decenija 20. vijeka, kao i određeni broj izdanja na francuskom jeziku.

“U dvorišnom objektu kuće, danas galerije Rista Stijovića, a u kojem je biblioteka smještena, u svrhu obilježavanja jubileja posebno je izdvojen određeni broj knjiga sa posvetama Stijoviću, zabilježenim lijepim rječima, sa puno naklonosti i uvažavanja. Među njima, posebno je interesantna jedna publikovana na francuskom jeziku, sa posvetom i adresom napisanim takođe na francuskom, a koja se vezuje za Stijovićev život u Parizu”, ispričala je Žunjić.

foto: Jelena Kontić

Nakon otvaranja izložbe u javnom prostoru, Žunjić je u galeriji urpiličila i opsežno predavanje pred 50-ak prisutnih, a u okviru čega je detaljnije približila autentičnost likovne poetike, stvaralaštva, ali i sveukupnog života i sazrijevanja Rista Stijovića.