Demokrate: Nismo protiv sudija i ne vršimo pritisak, ali nećemo ćutati na anomalije u pravosuđu

Iz Demokrata su saopštili da je HRA prije par dana odćutala saopštenje poslanice opozicije koja je optužila pravosudne organe u slučaju produženja pritivora Lazoviću i Katniću

5673 pregleda9 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora

Ako je saopštenje u kojem smo pozvali sve društvene aktere da zajedno institucionalno podignemo glas zbog katastrofalnog stanja u sudstvu najveći crnogorski problem na polju ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, onda možemo slobodno konstatovati da smo na ovom polju značajno napredovali u odnosu na godine i decenije prije 2020. godine.

To su saopštili iz kluba poslanika Demokrata reagujući na saopštenje Akcije za ljudska prava (HRA) u kojem su naveli da je poziv Demokrata da se podigne glas protiv neodgovornog ponašanja sudova razočaravajući populizam, protivan ljudskim pravima.

Tvrde da je podla podvala to da su Demokrate protiv sudija, da vrše pritisak, da su protiv pravičnog suđenja ili da na koncu, ugrožavaju bilo čija prava i slobode, ali da neće ćutati na opšteprisutne anomalije u pravosuđu.

"Saopštenje HRA u kojem nas ova organizacija optužuje između ostalog za populizam i to samo zato što pozivamo na institucionalno djelovanje nećemo okarakterisavati na isti način, već sa žaljenjem konstatovati da su ovoga puta potpuno promašili adresu i vrijeme", rekli su poslanici Demokrata.

Dodaju da se neće pravdati jer u njihovom saopštenju nema ništa zastrašujuće ili radikalno, niti se ulazi u meritum odluke suda koja je zaprepastila čitavu javnost, a što potvrđuje i masovni protest u Baru.

Ističu da se slažu sa ocjenom HRA da se problem vršnjačkog nasilja mora posmatati mnogo šire ako misle da se rješava, a da HRA čini suprotno.

"Jer sve što se dešava danas, posljedica je brojnih negativnih uzroka koji su se javljali u prošlosti. Upravo rješavanje odnosno otklanjanje brojnih uzroka koji za posljedicu imaju pored ostalog i vršnjačko nasilje, jeste ono na čemu Demokratska Crna Gora programski teži. Napori koje ulažemo na suzbijanju raznih oblika kriminaliteta, potencijalno stvaraju uslove za otklanjanje brojnih problema u našem društvu, a samim tim i sprječavanje maloljetničke delikvencije", piše u saopštenju kluba poslanika Demokrata.

Kako navode, teze iz saopštenja da “bez obzira na to što političari smatraju da treba da ostane u zatvoru i dobije kaznu bez suđenja” i “ne želimo državu u kojoj političari odlučuju o pritvoru, jer bi takva država bila nedemokratska, protivna vladavini prava i sigurno ne bi zasluživala učlanjenje u Evropsku uniju!” očigledno imputirajući to Demokratama, su najblaže rečeno maliciozne i pogrešno adresirane.

"Podsjetićemo i na činjenicu da je HRA prije samo par dana odćutala saopštenje poslanice opozicije koja je optužila pravosudne organe u slučaju produženja pritivora Lazoviću i Katniću. Podsjetićemo i da je Demokratska Crna Gora i da su njeni funkcioneri od osnivanja 2015. godine pa do danas značajno doprinijeli demokratizaciji društva, jačanju vladavine prave, a naročito djelovanjem u poslednjih godinu dana, ubrzanju našeg evropskog puta. Što se na primjer nikako ne može reći za partije bivšeg režima, koje su upravo preko Vesne Medenice, o čijim pravima i slobodama danas izgleda svi brinu, pritom bez potrebe braneći istu od nas, direktno uticale na nezavisnost sudstva u Crnoj Gori, uticale na donošenje presuda i određivanje pritvora. Uticaj na pravosuđe nažalost nijesu imali samo političari, već i kriminalne grupe odnosno narko karteli i to upravo preko pomenute Medenice, stvarajući uzrok o kojem smo gore pisali i koji se katastrofalno odrazio na kompletno društvo", kažu Demokrate.

Navode i da slučaj uticaja nekadašnjeg Gradonačelnika Podgorice koji od Medenice traži da urgira kako bi se odredio pritvor njegovom sugrađaninu i članovima njegove porodice, eklantantan je primjer svega onoga što je HRA napisala u vezi pritvora i uticaja na pravosuđe.

"Rečenica: “Predsjednice, kada ovima što su privedeni po krivičnoj prijavi bude određeno zadržavanje, važno je da ih sudija ne pusti nakon dva dana”, kao i nastavak prepiske koja je objavljena u medijima, gdje nakon dobijanja potvrde da će postupiti onako kako je Gradonačelnik i zahtijevao, isti svoje sugrađane naziva “glibovima”, "bandom" i “neandertalcima”, morala je izazvati bar neku reakciju i osudu relevantnih organizacija i udruženja. Zbog toga još snažnije ističemo da je apsolutna podla podvala, da je Demokratska Crna Gora protiv sudija, da vrši pritisak, da je protiv pravičnog suđenja ili da na koncu, ugrožava bilo čija prava i slobode. Ako je pak neko pomislio da ćemo odćutati na opšteprisutne anomalije u pravosuđu i djelovanje pojedinaca zbog kojih ono i dan danas ispašta, grdno se vara", piše u saopštenju.