Sulejmon: Kvalitetan smo tim, družimo se i van terena, a hemija je dobra

Košarkaš Budućnost Volija, Rašid Sulejmon za sajt Evrokupa govorio u dosadašnjem dijelu sezone i boravku u Budućnosti

2669 pregleda1 komentar(a)
Rašid Sulejmon, Foto: KK Budućnost Voli

Jedan od košarkaša, koji je ovog ljeta stigao u Podgoricu i pojačao Budućnost Voli je Rašid Sulejmon.

Američki košarkaš je igrao na univerzitetima Djuk i Merilend, a evropsku karijeru počeo u francuskom Dižonu, sa kojim je prije četiri godine osvojio Kup Francuske i bio proglašen za najkorisnijeg igrača turnira. Između dva mandata u Dižonu, Sulejmon je igrao za Metropolitan, a u Francuskoj je nosio dres Burga. U Evropi je igrao za Saragosu, Konjaspor i Vulvse, odakle je došao u Budućnost prethodnog ljeta. Jedan period je proveo u Kini.

Nakon odlaska iz SAD, tokom karijere je igrao u šest različitih zemalja, a u razgovoru za sajt Evrokupa je istakao da je dolaskom u Budućnost i Podgoricu našao savršeno mjesto da pokaže sav svoj talenat.

„Imamo kvalitetan sastav, dobru grupu momaka. Ne družimo se samo na terenu, nego i van njega. Hemija je dobra. Na startu Evrokupa smo imali dva poraza, bili na skoru 0-2, ali smo vjerovali u sebe. Gradili smo hemiju, pa je naš talenat počeo da izbija na površinu. Napredujemo i pokušavamo da pokažemo sav naš potencijal“, rekao je Sulejmon u intervjuu za sajt Evrokupa, koji je vođen nakon pobjede nad Trefl Sopotom, a prije meča sa Crvenom zvezdom u AdmiralBet ABA ligi.

Sulejmon je sa Burgom i Vulvsima igrao u Evrokupu.

„Mnogo mi se sviđa Evrokup. Ako pogledate timove ove sezone, posebno u našoj grupi, vidjećete da svaki ima kvalitetne igrače. A tu je, kao i bonus za osvajanje, igranje u Evroligi naredne sezone. Imamo primjer Pariza i Monaka, koji su osvojili Evrokup i sada igraju Evroligu. Mislim da je ovo veliko takmičenje, volim da igram utakmice u Evrokupu“, kazao je Sulejmon.

Njegov bivši klub, Vulvsi, su u grupi A sa crnogorskim šampionom, dok je Burg u grupi B. Ekipa iz Viljnusa je u prethodnom kolu ubjedljivo savladala u gostima Huventud (86:63), a sinoć i Trefl Sopot u gostima 99:92 (skor 2-3), dok je Burg bez poraza nakon četiri utakmice.

„Volim da gledam košarku, pratim utakmice širom svijeta, tako i rezultate bivših klubova. Kao što sam i rekao, ti rezultati samo potvrđuju da je Evrokup kvalitetno takmičenje, da ima mnogo kvalitetnih timova i to je zabavno. Srećan sam što sam dio toga.“

Po dolasku u Budućnost, sačekao ga je Jogi Ferel, sa kojim je igrao i na koledžu.

„Ima jedna anegdota o meni i Jogiju. Kada smo imali sedam-osam godina, igrali smo jedan protiv drugog na jednom turniru za dječake. Ja sam iz Teksasa, on iz Indijane. Njegova ekipa nas je pobijedila. Uvijek sam ga poštovao kao rivala, poštujem njegovu igru, a isto tako i on poštuje mene. Poznajemo se cijeli život, hemija je dobra između nas.“

Novinara Evrokupa je zanimalo da li je Ferel uticao na Sulejmona da dođe u Budućnost.

„To je veliki faktor. Uživao sam u Vulvsima prethodne sezone i nadao sam se da ću tamo ostati. Ali, u ovom poslu se dešavaju mnoge ‘lude’ stvari. Otišao sam u Budućnost, u ekipu koja ima veću ambiciju. Pokazali su, ne samo da me žele, nego da imaju ambiciju da izgrade veliki tim i pokušaju da se takmiče na svakom nivou. Uvijek su bili tu, pokazali su ambiciju da me dovedu. Nakon razgovora sa trenerom i predsjednikom sam osjetio da je ovo mjesto na kojem želim da napravim sljedeći korak.“

foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Sulejmon je igrao u SAD, Španiji, Turskoj, Kini, Litvaniji, Francuskoj i sada u Crnoj Gori.

„Ko bi pomislio da će dijete ih Teksasa, čiji su roditelji migranti zahvaljujući košarci putovati i obilaziti razne krajeve svijeta. Nevjerovatno putovanje, zahvalan sam što sam doživio ovo iskustvo i ostao zdrav. Imam 30 godina, i dalje sam profesionalac, uživam u životu i stičem nova iskustva. Blagosloven sam, čovječe“, iskren je Rašid Sulejmon.

Budućnost večeras (19:30) u petom kolu Evrokupa dočekuje turski Bahčešehir.

„Volim ovaj sport zbog njegove takmičarske prirode. Između utakmica u Evrokupu, imamo mečeve u AdmiralBet ABA ligi. Volim da igram protiv velikih timova. Da pokažemo da možemo da se takmičimo.“

Novinara je zanimalo da li je Evrokup potcijenjeno takmičenje.

„Kada gledate iz američke perspektive, onda je jedina košarka koju poznajemo ona koja se igra u Evroligi. Ali, kao što vidite, u Evrokupu ima timova koji imaju jake sastave, sa velikim budžetima. Patrik Beverli je došao u Evrokup, u Hapoel iz Tel Aviva, što je način da se pokaže da timovi u Evrokupu mogu da budu kvalitetni, da imaju igrače poput Beverlija ili Motlija. Govorim sada o Hapoelu, ali i ostali timovi imaju dobre sastave. A dodatni bonus je da se svi takmičimo za mjesto u Evroligi", poručio je Sulejmon.