PISMA UREDNIKU

Zdrava limfa, tijelo bez kancera

Redovan problem kod nekih onkoloških pacijenata su otoci. Limfna drenaža je ozbiljno i nužno neophodna za opstanak i kvalitetniji život svih nas

1860 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Limfni sistem je naš ekosistem, pa kod zdravih ljudi, a pogotovo kod onkoloških pacijenata, može da napravi veliki problem. Zato i jeste važno kako i ko smije da odradi limfnu drenažu kvalitetno i stručno. (I sama imam ovaj problem, nakon operacija prije 13 godina u pitanju je otok ruke.)

Limfa je glavni transportni put za bijela krvna zrnca koja su glavni borci protiv infekcija i drugih izazivača bolesti. Duž limfnih cijevi nalaze se limfni čvorovi u kojima se odvija borba sa raznim infekcijama kao i ćelijama tumora. Limfne čvorove nalazimo u velikoj mjeri na mjestima važnih transportnih čvorišta kojima se razni izazivači bolesti mogu širiti sa periferije, ruke, noge, glava, do unutrašnjosti organa.

Limfna drenaža je nezamjenjiv terapeutski postupak koji ujedno poboljšava vensku cirkulaciju, ishranu i regeneraciju tkiva, otklanja višak tečnosti i jača imunološki sistem. Benefiti limfne drenaže su: otklanja otoke, potpomaže zarastanju rana, prevencija u pojavi reumatskog artritisa, olakšava bol i umor u nogama, pomaže rad crijeva, prevencija i liječenje proširenih vena itd.

Kako bi limfni sistem funkcionisao pravilno, pored fizičke aktivnosti i optimalnog unosa tečnosti i važna je pravilna ishrana. Limfna drenaža ima dugotrajne efekte ako se izvodi pravilno i u pravilnim intervalima određeni period. Zdravom čovjeku se preporučuje kao prevencija dva puta godišnje serija od 10 limfnih drenaža, a jedna do dvije kao tretman održavanja. Osim manuelne limfne drenaže postoje i aparati koji je obavljaju.

Ako je ovo preporuka za zdravu osobu, pitam se onda koliko ih treba za onkološke pacijente, za brži oporavak i kvalitetniji ostatak života? Kada uključiti limfnu drenažu, koji aparati su sigurni za presoterapiju, šta onkologija dozvoljava od svega ovoga? Ko su lica koja mogu obavljati limfnu drenažu, vezano za salone, i da li naš Klinički centar ima dovoljno obučenih fizijatara za primjenu kod onkoloških pacijenata, s obzirom na povećan broj istih?

Redovni problemi kod kancera dojke i materice su limfedem ruku, otok stomaka i nogu. Evidentno je, i alarmantno, kad se sve već navedeno shvati, koliko je ozbiljno i nužno neophodno za opstanak i kvalitetniji život svih nas.

Suzana JOVIĆEVIĆ, Podgorica