Sjeverna Koreja poslala u Rusiju 3.000 vojnika za rat u Ukrajini, tvrdi Seul

Pjongjang je obećao da će osigurati ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do decembra, rekli su zastupnici novinarima nakon što ih je obavijestila južnokorejska nacionalna obavještajna agencija.4

7694 pregleda10 komentar(a)
Mladi se prijavljuju u vojsku Sjeverne Koreje (Ilustracija), Foto: REUTERS

Sjeverna Koreja je poslala 3.000 vojnika u Rusiju da podrže snage Kremlja u ratu u Ukrajini, a očekuje se da će ih slijediti još hiljade, rekli su južnokorejski zastupnici, prenosi Reuters.

Pjongjang je obećao da će osigurati ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do decembra, rekli su zastupnici novinarima nakon što ih je obavijestila južnokorejska nacionalna obavještajna agencija.

Procjena je dvostruko veća od prethodne brojke.

"Znakovi obučavanja trupa unutar Sjeverne Koreje otkriveni su u septembru i oktobru. Čini se da su trupe sada raspoređene u više objekata za obuku u Rusiji i prilagođavaju se lokalnom okruženju", rekao je nakon brifinga Park Sun Von, član parlamentarnog odbora za obavještajne poslove.

Američki ministar obrane Lojd Ostin rekao je da postoje dokazi da su sjevernokorejske trupe u Rusiji, iako ostaje da se vidi što će tamo raditi.

Ostin je, govoreći u Rimu, rekao da bi navodno sjevernokorejsko raspoređivanje moglo biti dodatni dokaz da ruska vojska ima problema s ljudstvom u svom ratu protiv Ukrajine.

Rusija je izvršila invaziju na svog susjeda u februaru 2022. i od tada se to razvilo u rat iscrpljivanja koji se većinom vodi duž linija bojišta u istočnoj Ukrajini s ogromnim brojem žrtava na obje strane.

Kremlj je odbacio tvrdnju Južne Koreje o raspoređivanju trupa Sjevera kao "lažnu vijest", a sjevernokorejski predstavnik u Ujedinjenim nacijama uNjujorku to je na sastanku u ponedjeljak nazvao "neutemeljenim glasinama". I Moskva i Pjongjang takođe su porekli transfere oružja, ali su se obavezali da će ojačati vojne veze, potpisavši sporazum o međusobnoj odbrani na samitu u junu.

Kim Džong Un i Vladimir Putinfoto: Reuters

Najnoviji podaci došli su nakon što je Nacionalna obavještajna služba Seula u petak rekla da je Sjeverna Koreja brodom poslala oko 1.500 pripadnika specijalnih snaga u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je optužio Pjongjang da se sprema da pošalje 10.000 vojnika u Rusiju. U utorak je pozvao svoje saveznike da odgovore na dokaze o umiješanosti Sjeverne Koreje u ruski rat.

Porodice izolovane

Li Seong Kveun, zastupnik u južnokorejskom odboru, rekao je da su vlasti Pjongjanga pokušale da spriječie širenje vijesti o raspoređivanju.

"Takođe postoje znakovi da su sjevernokorejske vlasti premjestile i izolovale te porodice (vojnika) na određeno mjesto kako bi ih efikasno kontrolisale i temeljno razbile glasine", rekao je Le, pozivajući se na špijunsku agenciju.

Li je takođe rekao da je agencija potvrdila da je Rusija regrutovala "veliki broj" prevodilaca za sjevernokorejske vojnike, dok ih je obučavala u korišćenju vojne opreme poput dronova.

"Ruski instruktori procjenjuju da sjevernokorejska vojska ima izvrsne fizičke osobine i moral, ali da joj nedostaje razumijevanje modernog ratovanja kao što su napadi dronovima. Stoga bi moglo biti mnogo žrtava ako budu raspoređeni na prve crte", rekao je.

U utorak je kancelarija predsjednika Južne Koreje pozvala na hitno povlačenje trupa Sjeverne Koreje iz Rusije, upozoravajući da bi mogli razmotriti snabdijevanje Ukrajine smrtonosnim oružjem ako vojne veze između njih odu predaleko

Američki zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, kažu da je Rusija pretrpjela više od 600.000 ubijenih ili ranjenih vojnika u ratu u Ukrajini.

Ostin je rekao da bi navodno sjevernokorejsko raspoređivanje moglo ukazivati na manjak ruskih regruta.

"Ovo je pokazatelj da bi on (ruski predsjednik Vladimir Putin) mogao biti čak i u većoj nevolji nego što većina ljudi misli", rekao je Ostin.

Zastupnik Park rekao je da Pjongjang zauzvrat možda traži brzu intervenciju Rusije u slučaju nepredviđene situacije na Korejskom poluotoku, kao i da dobije ekonomsku pomoć.