Zajmović prekršio zakon

U mišljenju ASK piše da nije obavijestio tu instituciju o imenovanju na još jednu funkciju - člana Upravnog odbora Policijske akademije

6657 pregleda2 komentar(a)
Ahmed Zajmović, Foto: Youtube

Član izborne komisije Opštine Tuzi Ahmed Zajmović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije jer je kao javni funkcioner imenovan na još jednu javnu funkciju, a o tome nije obavijestio Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK).

To piše u odluci ASK od 10. oktobra ove godine. U obrazloženju odluke navodi se da je Zajmović 13. juna prošle godine imenovan za člana Upravnog odbora Policijske akademije, a o tome nije obavijestio ASK u roku od 30 dana. Na taj način, tvrde, prekršio je član 25 stav 6 Zakona o sprečavanju korupcije.

Zbog toga je ASK pokrenuo postupak, a Zajmović je na usmenoj raspravi istakao da ne spori navode iz prijave i da nije imao namjeru da bilo koji podatak sakrije od te institucije.

“Agencija je u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti potrebnih za donošenje pravilne i zakonite odluke sprovela postupak i izvela dokaze, kao i izvršila uvid u dio baze podataka – registar javnih funkcionera. Uvidom u bazu podataka, utvrđeno je da je imenovani član Opštinske izborne komisije i da je od 13. 6. 2023. godine član Upravnog odbora JU Policijska akademija. S obzirom na tu činjenicu, bio je u obavezi da u roku od 30 dana obavijesti Agenciju o imenovanju na još jednu funkciju, što nije učinio”, zaključuju u ASK, na čijem je čelu Dušan Drakić.

U mišljenju se navodi da je ASK cijenio navode Zajmovića koji je kazao da nije imao namjeru da sakrije podatke, ali je utvrdio da to nije imalo uticaja na drugačije odlučivanje u ovom postupku.

“...Jer je članom 25 stav 6 Zakona o sprečavanju korupcije propisano da je javni funkcioner dužan da prilikom prelaska na drugu javnu funkciju, kao i uslučaju izbora, imenovanja ili postavljenja na još jednu funkciju u smislu člana 14 stav 2 i 5 ovog Zakona, u roku od 30 dana od nastanka promjene o tome obavijesti Agenciju”, zaključuje se.

Odluka ASK donesena je 10. oktobra, a Zajmović ima pravo da protiv nje podnese tužbu Upravnom sudu u roku od 20 dana.