Polanski se nagodio, neće mu se suditi za navodno silovanje maloljetnice 1973. godine

Tužba navodi da joj je dao tekilu, a kada je počela da se osjeća ošamućeno, odveo ju je svojoj kući, gdje je navodno seksualno napastvovao

2406 pregleda0 komentar(a)
Roman Polanski, Foto: Shutterstock

Roman Polanski, Oskarom nagrađeni filmski reditelj koji je pobjegao iz SAD prije nekoliko decenija nakon što je priznao krivično djelo silovanja maloljetnice od 13 godina, više neće biti suočen sa suđenjem zbog navodnog seksualnog napada na drugu maloljetnicu, nakon postizanja nagodbe.

Posljednji slučaj protiv sada 91-godišnjeg reditelja, koji se odnosi na navodni seksualni napad iz 1973. godine, trebalo je da se nađe pred građanskim sudom u Los Anđelesu u avgustu sljedeće godine, prenosi Gardijan.

U građanskoj tužbi, podnijetoj prošle godine, tvrdilo se da je Polanski odveo tadašnju tinejdžerku - u sudskim dokumentima označenu kao Džejn Do - na večeru u restoran u Los Anđelesu 1973. godine.

Tužba navodi da joj je dao tekilu, a kada je počela da se osjeća ošamućeno, odveo ju je svojoj kući, gdje je navodno seksualno napastvovao.

"Rekla mu je: ‘Molim te, nemoj to da radiš’", izjavila je predstavnica tužiteljke Glorija Olred, novinarima u martu, dodavši da je navodni napad izazvao tužiteljki "ogromnu fizičku i emocionalnu bol i patnju".

Međutim, slučaj je "riješen tokom ljeta na obostrano zadovoljstvo strana i sada je formalno odbačen", rekao je advokat režisera Aleksander Rufus-Isaks za Agenciju Frans pres.

Olred je to potvrdila za Gardijan, rekavši da je postignut dogovor o nagodbi "na obostrano zadovoljstvo".

Tužba, koja je tražila neodređenu odštetu, podnijeta je u junu 2023. godine, neposredno prije isteka kalifornijskog zakona koji je omogućio produženi rok za tužbe protiv navodnih počinilaca seksualnih zločina.

Sudski spisi podnijeti u Kaliforniji u julu ukazivali su na to da je postignut "uslovni" sporazum.

Polanski je kontroverzna ličnost. Priznao je krivično djelo silovanje maloljetnice od 13 godina, Samante Gejmer, kao dio nagodbe 1977. godine kako bi izbjegao suđenje po ozbiljnijim optužbama.

Međutim, pobjegao je u Francusku sljedeće godine, nakon što je odslužio 42 dana u zatvoru, kada je postalo jasno da sudija razmatra njegovo ponovno pritvaranje. Od tada je bjegunac iz SAD.

Gejmer ga je kasnije branila i prošle godine je fotografisana sa njim.

Četiri žene su se javile između 2017. i 2019. godine, optužujući Polanskog da ih je zlostavljao tokom 70-ih - tri od njih su navodno bile maloljetnice u to vrijeme - uključujući umjetnicu Marijanu Barnard, koja je rekla da ju je Polanski seksualno napastvovao kada je imala 10 godina. Šarlot Luis, britanska glumica, 2010. godine optužila je Polanskog da ju je seksualno napastvovao 1983. godine, kada je imala 16 godina. Polanski je negirao sve optužbe.

U maju je francuski sud oslobodio Polanskog optužbi za klevetu Luis nakon što je negirao da ju je silovao dok je bila tinejdžerka.